Nick and the Glimmung

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Nick and the Glimmung
FörfattarePhilip K. Dick
OriginalspråkEngelska
IllustratörPaul Demeyer
LandStorbritannien
GenreScience fiction
FörlagGollancz
Utgivningsår1988
HuvudpersonerNick Graham, katten Horace, Glimmung
PlatserPlowmans planet

Nick and the Glimmung är en kort science fiction-roman för barn av Philip K. Dick, skriven 1966 under titeln The Glimmung of Plowman’s Planet. Det är en hemtrevlig SF med härliga utomjordingar[1].

Boken vann emellertid inte gillande hos sena 60-talets redaktörer och publiceringen fick vänta till en utgåva 1988 med teckningar av Paul Demayer. Dicks enda barnbok är dock en charmig saga eller fantasy, som innehåller många element och konstruktioner från Dicks samtida vuxenromaner som Galactic Pot Healer och A Maze of Death. Berättelsen står likväl gott på egna ben och har generationsöverskridande uppmaningar à la tidig Heinlein, men utan dennes frigörelseproklamerande inslag. Mer än många andra av Dicks romaner verkar denna avsiktligt rolig, en ton som återges i Demayers träffande illustrationer i serietecknings-stil.

Nick and the Glimmung har översatts till italienska och franska. En skojig bok, snyggt förpackad och en av de sista angenäma postuma överraskningarna för Philip Dicks läsare och deras barn.

I slutet av 1967 /början på 1968 skrev Dick en SF-vuxenroman med titeln The Galactic Pot Healer, där den multipotenta Glimmungen på Plowmans planet återfinns som en av huvudpersonerna. Denna är dock en helt fristående berättelse.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Huvudpersonen är Nick Graham, en liten pojke vars familj emigrerar från sin planet för att han ska kunna behålla sin kissekatt, Horace, som annars skulle ha blivit tagen i beslag. Husdjur är vid denna tid inte längre tillåtna på Jorden, eftersom de konsumerar mat som den alltmer växande mänskliga befolkningen behöver. Familjens äventyr när de anländer till den nya världen är klassiska Dick-undersökningar kring verklighetens och ödets beskaffenhet, mänsklighetens förmågor gentemot fantombilder och det nödvändiga i att göra det rätta även när det innebär fara och personlig risk. Här finns wubs, werjes, klakes, printers, trobes, nunks, faders-ting och ett antal andra prylar bekanta från Dicks miljö. Över det hela vakar den mäktiga Glimmungen och spiddlarna med sina ”bad luck city” och ”assassination city” är obetalbara.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BEM nr 6 Arkiverad 29 september 2007 hämtat från the Wayback Machine. av Tomas Cronholm