Nicke

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Se även Nicke Nyfiken av H.A. Rey.
Nicke kan även vara ett smeknamn för personer med namnet Niklas.
Nicke
Författare Enid Blyton
Originaltitel Noddy
Land Storbritannien Storbritannien
Språk Engelska
Genre Barn
Ungdom
Utgiven 1949-1963
Antal band 24

Nicke (engelska originalet: Noddy) är en karaktär i en brittisk barnbokserie skapad av Enid Blyton som gavs ut mellan 1949 och 1963. TV-serier baserade på karaktären har sänts på brittisk TV sedan 1955 och fortsätter att visas än i dag. Serien finns även utgiven på DVD med titlarna Noddy : Konstnären Noddy och Noddy : Storöras cykel.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Nicke[redigera | redigera wikitext]

Nicke är en liten träpojke som bor i sitt eget lilla hus i Leksaksland. Den första boken berättar om Nickes ursprung. Han snidades av en träsnidare men rymde när mannen började göra ett trälejon, eftersom trälejonet skrämde Nicke. När han vandrar genom skogen, utan kläder, pengar eller hem möter han Storöra, en vänlig tomte. Storöra beslutar att Nicke är en leksak, och tar med honom till Leksaksland för att låta honom bo där. Han ger generöst Nicke en uppsättning med kläder och köper ett hus åt honom som han måste bygga själv. Nicke är ganska glad över att vara en leksak, men invånarna i Leksaksland är inte säkra på att han faktiskt är en. De sätter Nicke på prov och undersöker om han är en leksak eller en prydnad. Så småningom förklaras Nicke som en leksak, men han måste fortfarande övertyga domstolen om att han är en god leksak. Domaren godkänner att Nicke är god efter att en docka berättar för domstolen om att han räddade hennes lilla flicka från ett lejon. Nicke får stanna i Leksaksland. Nicke får sin bil inom ett fåtal böcker. Bilen ges till honom efter att han hjälper till att lösa ett lokalt mysterium.

Nicke älskar att köra sina vänner runt i Leksaksbyn i sin lilla röda och gula taxi. De andra leksakerna kan höra honom komma av det tydliga "parp, parp"-ljudet från hans taxihorn och klirrande av bjällran på hans blå mössa. Nicke använder ofta sin bil för att besöka alla platser i Leksaksbyn. När hans taxiverksamhet fungerar dåligt, eller när han behöver hjälp, vänder han sig till Storöra. Storöra lånar honom det han behöver. Vid vissa tillfällen låter Nicke folk göra att hans huvud nickar, i utbyte mot småsaker, som Nickes morgonmjölk.

Nickes ständiga följeslagare och husdjur är den sprudlande "Bumpy Dog". Bumpy följer Nicke på nästan alla hans äventyr.

Nicke är snäll och ärlig, men hamnar ofta i trubbel, antingen på grund av att han missförstår eller för att någon (oftast de stygga trollen Sly och Gobbo) har spelat honom ett spratt. Nicke är väldigt barnslig i sin förståelse av världen och blir ofta förvirrad som följd. Till exempel så bygger Nicke och Storöra, i den första Nicke-boken, Nickes enmanshus. Nicke föreslår att de ska bygga taket först, i fall det regnar. Med ingen förståelse för tyngdkraft eller för behovet av takstöd, är detta fullständigt logiskt för honom. I takt som serien fortsätter, blir Nicke klokare men utan att förlora sin charm och älskvärda naivitet.

Nickes bästa vänner är Storöra, Tessie Bear, Bumpy Dog och Tubby Bears. Tessie är en vänlig, guldig björn som ofta har på sig en huva med blommor, och en kjol. Hon är väldigt snäll och väldigt kärleksfull mot alla sina vänner och grannar. Bumpy Dog är Tessies husdjur. Han älskar att springa upp och stöta emot människor. Nicke blir ofta irriterad på Bumpy men gillar honom fortfarande. När Nicke hotar Bumpy blir Tessie upprörd, och börjar ibland gråta. Tubby Bears bor grannar med Nicke. De är guldiga och knubbiga nallebjörnar. Herr och fru Tubby Bear hjälper ofta Nicke. Det är tydligt att herr och fru Tubby Bear är Nickes överordnade, som om han vore ett barn. Deras förnamn nämns aldrig och Nicke hänvisar alltid till dem som herr och fru. Herr och fru Tubby Bear har en son, som också heter Tubby, som vanligen kallas Master Tubby. Tubby är stygg och hamnar ofta i trubbel eftersom han bryter regler, är oförskämd eller gör något fel. Nicke försöker många gånger att skälla på eller straffa Tubby, med lite resultat. Vid ett tillfälle blir Tubby less på att alltid bli straffad och bestämmer sig för att rymma till sjöss. Nicke och Bumpy följer oavsiktligt med honom. I slutet av resan, saknar Tubby sina föräldrar och tar med sig presenter till dem, som en ursäkt.

Nicke har många gräl med PC Plod, den lokala polisen. Några gräl orsakas av Nickes brist på förståelse över hur Leksaksland fungerar. Andra gånger är det på grund av ett fall av felaktig identitet. Herr Plod är i allmänhet tålmodig med Nicke, och Nicke gillar herr Plod och vill gärna hjälpa till. Herr Plod fångar ofta skojarna på sin poliscykel, genom att blåsa i visselpipan och ropa: "Halt, i Plods namn!" innan han låser in bovarna i sitt fängelse.

Böcker[redigera | redigera wikitext]

Utgivna på svenska
 • 1954 - Nicke far till Leksakslandet
 • 1954 - Hurra för lille Nicke
 • 1956 - Nicke och hans bil
 • 1957 - Nicke är här igen
 • 1957 - Bravo Nicke!
 • 1957 - Nicke i skolan
 • 1958 - Nicke på badort
 • 1958 - Nicke i knipa
 • 1960 - Nicke och det förtrollade suddgummit
 • 1960 - Lustiga lilla Nicke
 • 1961 - Nicke och jultomten
 • 1961-1963 - Stora Nickeboken (2 volymer)
 • 1965 - Nickes bil
 • 1967 - Duktiga Nicke

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]