Hoppa till innehållet

Nicki Minaj

Från Wikipedia
Nicki Minaj
Nicki Minaj 2018.
FödelsenamnOnika Tanya Maraj
Pseudonym(er)Queen of Rap, Queen of Hip-hop
Född8 december 1982 (41 år)
Saint James (en förort till Port of Spain), Trinidad och Tobago
BakgrundTrinidad och Tobago Trinidad och Tobago
USA New York, New York, USA
MakeKenneth Petty
Känd förRap, R&B, hip hop, pop
GenrerHiphop, R&B, modern rap
InstrumentSång
År som aktiv2004–
SkivbolagDirty Money, Young Money Entertainment, Republic Records, Universal Music
Webbplatshttp://www.nickiminajofficial.com/
Utmärkelser
BET Award för bästa nya artist (2010)[1]
BET Award för bästa kvinnliga hip hop-artist (2010)[1]
MTV Video Music Award för bästa hip-hop-video (2011)[2]
American Music Award för bästa rap/hip hop-artist (2011)[3]
BET Award för bästa kvinnliga hip hop-artist (2011)[4]
American Music Award för bästa rap/hip hop-album (2011)[5]
Billboard Music Award för stigande stjärna (2011)[6]
American Music Award för bästa rap/hip hop-album (2012)[7]
MTV Video Music Award för Best Female Video (2012)[8]
BET Award för bästa kvinnliga hip hop-artist (2012)[9]
MTV Europe Music Award för bästa hip-hop (2012)[10]
MTV Video Music Award för Best Female Video (2012)[11]
American Music Award för bästa rap/hip hop-artist (2012)[12]
BET Award för bästa kvinnliga hip hop-artist (2013)[13]
People's Choice Award för bästa hip hop-artist (2013)[14]
BET Award för bästa kvinnliga hip hop-artist (2014)[15]
American Music Award för bästa rap/hip hop-artist (2015)[16]
MTV Video Music Award för bästa hip-hop-video (2015)[17]
BET Award for Viewer's Choice (2015)[18]
American Music Award för bästa rap/hip hop-album (2015)[19]
BET Award för bästa kvinnliga hip hop-artist (2015)[20]
BET Award för bästa kvinnliga hip hop-artist (2016)[21]
People's Choice Award för bästa hip hop-artist (2016)[22]
People's Choice Award för kvinnlig artist (2018)[23]
MTV Video Music Award för bästa hip-hop-video (2018)[24]
Brit Award för årets brittiska video (2019)[25]
MTV Europe Music Award för bästa hip-hop (2021)
Michael Jackson Video Vanguard Award (2022)[26]

Onika Tanya Maraj-Petty, mer känd under artistnamnet Nicki Minaj, född 8 december 1982 i Saint James (en förort till Port of Spain) i Trinidad och Tobago, är en trinidadisk-amerikansk rappare, sångare och låtskrivare. Den 1 oktober 2020 födde Nicki Minaj sitt första barn med sin make Kenneth Petty.

Artister som hon uppgett ha influerat hennes musikaliska stil är Monica,[27] Kanye West, Trina, Lil Wayne, Drake,[28] Lauryn Hill, Jadakiss, Smokey Robinson, Natasha Bedingfield, Remy Ma, Lisa "Left Eye" Lopes, Lil' Kim, Missy Elliott,[29] Janet Jackson, Britney Spears, Madonna, Marilyn Monroe, Grace Jones,[30] och M.I.A.[31]

Nicki Minaj föddes den 8 december 1982 som Onika Tanya Maraj i Saint James, en förstad till Port of Spain i Trinidad och Tobago. Hennes föräldrar heter Carol och Robert Maraj och hon har tre syskon, en syster och två bröder. Hennes pappa jobbade för American Express men var även gospelsångare på deltid, medan hennes mamma har haft ett flertal jobb och även hon var gospelsångare[32]. Minaj bodde med sin mormor i Saint James tills hon var fem år och fick besök då och då av sin mamma. Senare flyttade hon med mamman till Queens i New York.

Under hennes uppväxt var Minajs pappa beroende av alkohol och droger, vilket ledde till att han kunde bli våldsam när han var påverkad. Det sägs att en gång försökte han till och med döda hennes mamma genom att sätta huset i brand[33][34]. Minaj är kristen[35] och har senare sagt att hennes pappa blev frälst och började förändra sitt liv så fort han började med rehab och besökte kyrkan. I och med detta anser hon att kyrkan räddade hennes familj och att Gud är hennes hjälte[36].

Minaj tog examen vid LaGuardia High School, där hon studerade musik och skådespeleri. Till en början hade Minaj under sin skoltid en dröm om att bli skådespelare och hon fokuserade därför väldigt mycket på skådespeleriet just då.

Som ung var Minaj vid ett tillfälle förlovad med en Aaron, något hon refererar till i låten "All Things Go": "Ten years ago, that's when you proposed/ I look down, yes I suppose". Under den tid hon var tillsammans med Aaron blev hon gravid och gjorde abort, något som hon i samma låt även refererar till med "My child with Aaron would've been sixteen any minute"[37].

2007–2009: Mixtapes och Young Money Entertainment

[redigera | redigera wikitext]

Nicki Minaj startade sin karriär med tre mixtapes som släpptes mellan 2007 och 2009. Det första hette "Playtime is Over" och släpptes den 7 juli 2007. Den 12 april ett år efter släpptes "Sucka Free", som även fick henne att bli utnämnd till "Female Artist of the Year" på the Underground Music Awards. Den 18 april 2009 kom hennes tredje och därmed sista mixtape vid namn "Beam Me Up Scotty" som fick positiv feedback av både BET och MTV.

I augusti 2009 fick artisten och rapparen Lil Wayne upp ögonen för Minaj på grund av hennes skicklighet för att rappa och hon fick därefter ett skivkontrakt med hans skivbolag Young Money Entertainment.

2010–2011: Genombrottet Pink Friday

[redigera | redigera wikitext]

Hennes debutalbum Pink Friday släpptes den 22 november 2010 under Young Money Entertainment. Skivan sålde platina efter endast fem veckor och blev därmed hennes genombrott. På debutalbumet har hon samarbetat med artister som Eminem, Rihanna, Drake, Will.I.Am, Kanye West och Natasha Bedingfield. Från hennes album Pink Friday finns låten Super Bass som certifierades 8 platinum och har sålt mer än fyra miljoner exemplar och blev en av de bäst säljande singlarna i USA. Under denna tid blev Minaj den första kvinnliga soloartisten att ha sju singlar på Billboard Hot 100.

2012–2013: Pink Friday: Roman Reloaded och American Idol

[redigera | redigera wikitext]

Hennes andra album Pink Friday: Roman Reloaded släpptes den 3 april 2012 och blev ett av de bäst säljande albumen samma år. Även på detta album har hon samarbetat med stora namn som bland annat Chris Brown och Rick Ross.

I september samma år fick Minaj en roll som domare för reality och musik-tv-serien American Idol. Serien var inne på sin tolfte säsong och hon satt som domare tillsammans med Mariah Carey, Keith Urban och Randy Jackson. Det visade sig dock att Minaj och Carey inte klickade så värst bra och i oktober 2012 cirkulerade en video på nätet där man kunde se Minaj och Carey i en livlig debatt under auditioner i Charlotte, North Carolina[38]. När kameran inte längre rullade ska Minaj, enligt Carey, ha sagt "Om jag hade en pistol skulle jag skjuta den bitchen", men Minaj nekar till att någonsin ha sagt så. I samma veva anklagade Carey Minaj för att ha skapat en osäker arbetsmiljö och som ett resultat av detta ökade hon antalet på hennes eget säkerhetsteam[39]. Bråket blev därefter värre och eskalerade i maj 2013 när Carey, i ett direktsänt radioprogram, sa att Minaj inte har haft en enda låt liggande på första plats på Billboard Hot 100. Uttalandet fick Minaj att rasa mot sångerskan på Twitter och hon skrev en serie hårda meddelanden riktade mot Carey[40]. I slutet av säsongen lämnade både Minaj och Carey programmet[41].

Utöver bråket med Carey var 2013 ett väldigt bra år för Minaj och hennes karriär. Hon hade legat etta på Billboard Hot 100 med 44 låtar och var därför den första kvinnliga rapparen i hela Billboards historia som legat etta flest gånger på listan. Minaj var även den första rapparen någonsin att vinna pris för bästa kvinnliga hiphop-artist, något hon gjorde fyra gånger i rad, på den amerikanska musikgalan BET Awards[42].

2014: The Other Woman och albumet The Pinkprint

[redigera | redigera wikitext]

Våren 2013 spelade Minaj in sin första riktiga film The Other Woman och komedifilmen hade premiär 25 april 2014. Hon spelade karaktären Lydia, en assistent till Carly (Cameron Diaz). Andra stjärnor som spelade i filmen var Leslie Mann, Kate Upton och Nikolaj Coster-Waldau[43].

12 februari 2014 släppte Minaj sin video till låten Lookin' Ass och därmed fick man reda på att hennes nya album kommer att heta The Pinkprint. Den 4 augusti släppte Nicki sin andra singel Anaconda och videon släpptes 14 augusti, vilken blev väldigt omtalad och slog Vevos 24-timmarsrekord med 19,6 miljoner visningar på ett dygn. Tidigare hölls rekordet av Wrecking Ball med Miley Cyrus som fick 19,3 miljoner visningar. 27 oktober sa billboard.com att Minaj's album The Pinkprint har skjutits upp till den 15 december. I november släpptes en lyrikvideo för albumets tredje singel Only, som hon spelat in i samarbete med Chris Brown och Lil Wayne. Lyrikvideon fick väldigt mycket kritik på grund av att den ansågs glorifiera Hitlers nazistregim. Något som gjorde premiären av lyrikvideon ännu mer opassande var att videon släpptes nära inpå 25-årsjubileet av Berlinmurens fall. Många av Minajs fans ansåg att videon var både respektlös, antisemitisk och okänslig och de gick på hårt mot artisten på diverse sociala medier. Vissa tyckte till och med att videon skulle tas ner av YouTube[44][45][46]. Albumets fjärde singel blev duetten Bed of Lies med artisten Skylar Grey och låten släpptes 16 november på iTunes. Den femte singeln blev den väldigt personliga låten All Things Go som släpptes den 3 december.

Den 4 december meddelade Minaj att hon kommer åka på turné i både Europa och USA för att promota sitt nya album och turnéns namn blir därmed The Pinkprint Tour. Turnén börjar i mars 2015.[47].

2019: Avslutet

[redigera | redigera wikitext]

Den 5 september går Nicki ut i sina medier och meddelar att hon ska lägga karriären på hyllan. ”Jag har bestämt mig för att gå i pension och skaffa en familj”, skriver världsartisten själv på Twitter.

I juli 2011 blev Minajs kusin Nicholas Telemaque mördad i Brooklyn.[48][49] Hon valde att referera till honom i både låten "Champion" och "All Things Go": "Cause they killed my little cousin, Nicholas/ But my memory's only happy images" och "I lost my little cousin to a senseless act of violence."

I juli 2020 meddelade Minaj via Instagram att hon är gravid.[50] I september 2020 föddes hennes barn.[51]

Februari 2021 - Nickis pappa, Robert Maraj blev 64 år då han omkom i en smitningsolycka där han blev påkörd i stadsdelen Queens i New York.[52]

Gästartist på singel

[redigera | redigera wikitext]
 1. ^ [a b] läs online, www.businesswire.com .[källa från Wikidata]
 2. ^ läs online, www.rollingstone.com .[källa från Wikidata]
 3. ^ läs online, popcrush.com .[källa från Wikidata]
 4. ^ läs online, theboombox.com .[källa från Wikidata]
 5. ^ läs online, www.businesswire.com .[källa från Wikidata]
 6. ^ läs online, www.mtv.com .[källa från Wikidata]
 7. ^ läs online, www.vancouversun.com .[källa från Wikidata]
 8. ^ läs online, www.mtv.com .[källa från Wikidata]
 9. ^ läs online, www.bet.com .[källa från Wikidata]
 10. ^ läs online, www.digitalspy.com .[källa från Wikidata]
 11. ^ läs online, www.hollywoodreporter.com .[källa från Wikidata]
 12. ^ läs online, www.billboard.com .[källa från Wikidata]
 13. ^ läs online, www.thewrap.com .[källa från Wikidata]
 14. ^ läs online, thedrop.fm .[källa från Wikidata]
 15. ^ läs online, www.cbc.ca .[källa från Wikidata]
 16. ^ läs online, www.business-standard.com .[källa från Wikidata]
 17. ^ läs online, www.xxlmag.com .[källa från Wikidata]
 18. ^ läs online, www.bet.com .[källa från Wikidata]
 19. ^ läs online, footwearnews.com .[källa från Wikidata]
 20. ^ läs online, variety.com .[källa från Wikidata]
 21. ^ läs online, www.xxlmag.com .[källa från Wikidata]
 22. ^ läs online, www.xxlmag.com .[källa från Wikidata]
 23. ^ läs online, www.billboard.com .[källa från Wikidata]
 24. ^ läs online, www.xxlmag.com .[källa från Wikidata]
 25. ^ läs online, www.hollywoodreporter.com .[källa från Wikidata]
 26. ^ läs online, www.eonline.com .[källa från Wikidata]
 27. ^ ”Nicki Minaj Surprises Atlanta With Young Jeezy, Monica, Lil Scrappy, Bobby V, Waka & T.I. (Pics + Video)”. 23 juli 2012. Arkiverad från originalet den 15 december 2014. https://web.archive.org/web/20141215122320/http://www.atlnightspots.com/nicki-minaj-surprises-atlanta-with-young-jeezy-monica-lil-scrappy-bobby-v-waka-t-i-pics-video/. Läst 9 december 2014. 
 28. ^ Thembi Banks (3 december 2010). ”Exclusive: Nicki Minaj on Image, Criticism and Success”. http://www.essence.com/2010/12/03/nicki-minaj-pink-friday-criticism-image-success/. Läst 9 december 2014. 
 29. ^ Clarke Gail Baines (29 maj 2013). ”Despite Their Past Beef, Nicki Minaj Still Calls Lil Kim A Major Influence In Her Career; Also Big Ups Missy And Left-Eye”. Arkiverad från originalet den 21 december 2014. https://web.archive.org/web/20141221035505/http://madamenoire.com/279211/despite-their-beef-in-the-past-nicki-minaj-still-calls-lil-kim-a-major-influence-in-her-career-also-big-ups-missy-remy-ma-and-left-eye-too/#sthash.XiY66Uy2.dpuf. Läst 8 december 2014. 
 30. ^ ”Nicki Minaj – The Musical – Guy Ritchie – Stefano Gabbana”. 12 december 2010. http://www.madonnarama.com/posts-en/2010/12/12/nicki-minaj-the-musical-guy-ritchie-stefano-gabbana/. Läst 8 december 2014. 
 31. ^ Caryn Ganz (28 november 2011). ”M.I.A. Confirms She's Working With Madonna and Nicki Minaj”. http://www.spin.com/articles/mia-confirms-shes-working-madonna-and-nicki-minaj/. Läst 8 december 2014. 
 32. ^ Renée Cummings (21 juli 2012). ”Carol Maraj”. Trinidad Express Newspapers. Caribbean Communications Network. Arkiverad från originalet den 29 september 2015. https://www.webcitation.org/6bueuKihJ?url=http://www.trinidadexpress.com/woman-magazine/Carol_Maraj-163265826.html. Läst 8 december 2014. 
 33. ^ Renée Cummings (21 juli 2012). ”Carol Maraj”. Trinidad Express Newspapers. Caribbean Communications Network. Arkiverad från originalet den 29 september 2015. https://www.webcitation.org/6bueuKihJ?url=http://www.trinidadexpress.com/woman-magazine/Carol_Maraj-163265826.html. Läst 8 december 2014. 
 34. ^ Jonah Weiner (maj 2010). ”Nicki Minaj: Hip-Hop's Hottest Sidekick Goes Solo”. Details. Condé Nast Publications. http://www.details.com/culture-trends/music-and-books/201005/hip-hop-artist-nicki-minaj/. Läst 8 december 2014. 
 35. ^ Christine Thomasos (26 december 2011). ”Nicki Minaj Tweets About Jesus Christ on Christmas”. http://www.christianpost.com/news/nicki-minaj-tweets-about-jesus-christ-on-christmas-65748/. Läst 8 december 2014. 
 36. ^ Christine Thomasos (29 april 2012). ”Nicki Minaj Says 'Church' Saved Her Family, Calls 'God' Her Hero”. http://www.christianpost.com/news/nicki-minaj-says-church-saved-her-family-calls-god-her-hero-74062/. Läst 8 december 2014. 
 37. ^ ”Nicki Minaj Lyrics - All Things Go”. http://www.azlyrics.com/lyrics/nickiminaj/allthingsgo.html. Läst 8 december 2014. 
 38. ^ TMZs personal (3 oktober 2012). ”Mariah Snipes at Nicki, Nicki Goes Ballistic CAUGHT ON TAPE”. http://www.tmz.com/2012/10/02/nicki-minaj-mariah-carey-fight-american-idol-audition/. Läst 8 december 2014. 
 39. ^ Rolling Stone (8 januari 2013). ”Mariah Carey Felt 'Unsafe' After 'Idol' Feud With Nicki Minaj”. http://www.rollingstone.com/music/videos/mariah-carey-felt-unsafe-after-idol-feud-with-nicki-minaj-20130108. Läst 8 december 2014. 
 40. ^ Erin Carlson (2 maj 2013). ”Nicki Minaj Slams Mariah Carey as 'Bitter', 'Insecure'”. http://www.hollywoodreporter.com/idol-worship/nicki-minaj-slams-mariah-carey-451012. Läst 8 december 2014. 
 41. ^ Rolling Stone (31 maj 2013). ”Nicki Minaj and Mariah Carey Leaving 'American Idol'”. http://www.rollingstone.com/music/news/nicki-minaj-and-mariah-carey-leaving-american-idol-20130531. Läst 8 december 2014. 
 42. ^ ”Nicki Minaj, Miguel, Kendrick Lamar win at BET Awards”. 30 juni 2013. http://www.foxnews.com/entertainment/2013/06/30/nicki-minaj-miguel-kendrick-lamar-win-at-bet-awards/. Läst 8 december 2014. 
 43. ^ Borys Kit (25 april 2013). ”Nicki Minaj Makes Film Debut in Cameron Diaz's 'The Other Woman'”. http://www.hollywoodreporter.com/news/nicki-minaj-makes-film-debut-446543. Läst 8 december 2014. 
 44. ^ Bernard Zuel (10 november 2014). ”Nicki Minaj accused of toying with Nazi imagery in Only clip”. http://www.smh.com.au/entertainment/music/nicki-minaj-accused-of-toying-with-nazi-imagery-in-only-clip-20141110-11jo70.html#ixzz3IeLyJi47. Läst 9 december 2014. 
 45. ^ Lauren Zupkus (9 november 2011). ”People Aren't Happy With The Nazi Imagery In Nicki Minaj's 'Only' Lyric Video”. http://www.huffingtonpost.com/2014/11/09/nicki-minaj-only-lyric-video-nazi_n_6129892.html?utm_hp_ref=entertainment&ir=Entertainment. Läst 9 december 2014. 
 46. ^ Kelley Dunlap (8 november 2014). ”Nicki Minaj Accused Of Using Nazi Imagery In New Video”. http://www.buzzfeed.com/kelleydunlap/nicki-minaj-only-video-nazi-imagery. Läst 9 december 2014. 
 47. ^ ”ANNOUNCING ‘THE PINKPRINT TOUR’ IN UK/EU”. 4 december 2014. Arkiverad från originalet den 8 december 2014. https://web.archive.org/web/20141208203027/http://mypinkfriday.com/news/234833. Läst 9 december 2014. 
 48. ^ Rob Markman (5 juli 2011). ”Nicki Minaj Mourns Cousin Nicholas Telemaque’s Death”. Arkiverad från originalet den 22 oktober 2019. https://web.archive.org/web/20191022130324/http://www.mtv.com/news/1666795/nicki-minaj-cousin-murder/. Läst 8 december 2014. 
 49. ^ Lewis Corner (2 april 2012). ”Nicki Minaj: 'Pink Friday - Roman Reloaded' - Album review”. http://www.digitalspy.co.uk/music/review/a374099/nicki-minaj-pink-friday-roman-reloaded-album-review.html#~oXS3txnxiP9dCl. Läst 8 december 2014. 
 50. ^ ”Världsstjärnans glädjebesked: Ska bli mamma”. Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/a/lApway. Läst 12 september 2020. 
 51. ^ ”Bebislycka – Nicki Minaj har blivit mamma”. Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/a/Ln0JdV. Läst 7 november 2020. 
 52. ^ ”Nicki Minaj's Father, Robert Maraj, Killed in Hit-and-Run Accident” (på engelska). TMZ. https://www.tmz.com/2021/02/14/nicki-minaj-father-dad-robert-maraj-killed-dead-hit-and-run/. Läst 15 februari 2021.