Nicolas de Crécy

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Nicolas de Crécy, fransk serieskapare, född 29 september 1966 i Lyon, Frankrike. Han avslutade sina studier vid konstskolan i Marseille 1984 och började sedan på serieskolan i Angoulême, där han slutade 1987.

Efter detta arbetade han två år vid den franska Disneystudion. Under tiden han arbetar där skapar han serien "Foligatto" tillsammans med en av sina före detta klasskamrater på skolan i Angoulême, Alexios Tjoyas. Albumet kommer ut på Les Humanoides Associés 1991. Foligatto är en surrealistisk berättelse om en kastratsångare i 1700-talets Italien. Albumet gjorde att Nicolas de Crécy snabbt blev en av de populäraste franska unga serieskaparna.

Tillsammans med en annan klasskamrat från Angoulême, Sylvain Chomet, skapade han "Léon la Came" - en satir över det postindustriella samhället och de nyliberala vansinnigheterna. Första albumet utkom på Casterman 1995 efter att ha gått som följetong i (À Suivre). Det andra albumet i serien utkom 1997, för detta fick de l'Alph-Art för bästa album på seriefestivalen i Angoulême 1998.

Nicolas de Crécy samarbetade vidare med Sylvain Chomet. När Sylvain Chomets kortfilm "La Vieille Dame et les pigeons" hade premiär 1998 fick Nicoals de Crécy bara erkännande för designen av utsmyckningarna i filmen, fast att det var tydligt att filmen är mycket påverkad av Nicoals de Crécys stil. När Sylvain Chomets långfilm Trion från Belleville hade premiär 2003 var det tydligt att Sylvain Chomet helt enkelt hade kopierat Nicolas de Crécys stil, utan att nämna hans namn, och bråk uppstod mellan de båda.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Speech balloon.svg Artikeln var, i den version den hade den 13 juli 2006, helt eller delvis hämtad från Seriewikin (hos Seriefrämjandet): Nicolas de Crécy

Noter[redigera | redigera wikitext]