Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet har sedan 1993 sina lokaler i Nobel ForumCampus Solna.

Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet är det organ vid Karolinska Institutet som beslutar om pristagare till Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Allmänt[redigera | redigera wikitext]

Nobelförsamlingen består av femtio professorer i medicinska ämnen vid Karolinska Institutet, och är en privaträttslig organisation, som formellt ej är en del av Karolinska Institutet.[1] Det huvudsakliga arbetet med att ta fram pristagare sker i Karolinska Institutets Nobelkommitté som har fem ledamöter. Denna mindre Nobelkommitté har till uppgift att endast föreslå pristagare, medan det är den större Nobelförsamlingen som beslutar.[2]

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

När Nobelpriset i fysiologi eller medicin började delas ut 1901, utsågs pristagarna inledningsvis av lärarkollegiet vid Karolinska Institutet. Anledningen till att det senare inrättades ett särskilt organ för att besluta om pristagare för just detta pris är att Karolinska Institutet är en statlig högskola, som därmed lyder under det regelverk som gäller för statliga svenska myndigheter, exempelvis offentlighetsprincipen. Genom att istället en privaträttslig organisation fattar besluten blir det möjligt att följa de särskilda bestämmelserna i Nobelstiftelsens grundstadgar, som bland annat omfattar minst femtio års sekretess för alla handlingar och att det inte finns någon möjlighet att överklaga ett beslut om nobelpris.

Kungliga Vetenskapsakademien och Svenska Akademien, som beslutar om nobelprisen i fysik, kemi och litteratur, är privaträttsliga organisationer, och har inte behövt skapa några särskilda organ för beslut om pristagare, utan låter respektive akademi som helhet fatta beslutet.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]