Non serviam

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Non serviam (olika betydelser).

Non serviam är latin och betyder "jag tjänar inte" eller "jag tänker inte underordna mig", en fras som tillskrivs Lucifer, den fallna ängeln, när denne vägrar lyda Gud.

Denna mytologiska händelse har använts av John Milton i Det förlorade paradiset, där Lucifer förklarar för Gud att "det är bättre att härska i helvetet än att tjäna i himmelen". Frasen har sedan tagits upp av James Joyce i den självbiografiska Ett porträtt av författaren som ung. Joyces alter ego Stephan Dedalus markerar med dessa ord sitt beslut att bli konstnär, snarare än att följa den väg som stakats ut för honom av kyrkan.[1] Senare använde Gunnar Ekelöf det som titel på en diktsamling och Ernst Nordin på bronsskulpturen på Malmskillnadsgatan i Stockholm, där flickan har Ekelöfs dikt på plattan framför sig[2].

Frasen används idag som ett motto för politiska, kulturella eller religiösa grupper för att uttrycka ovilja att anpassa sig till en rådande maktstruktur eller dominerande uppfattning. Det är till exempel namnet på ett svenskt black metal-band, Non Serviam, och på en svensk politisk nättidskrift.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ De litterära uppgifterna är hämtade från artikeln Non serviam på engelska Wikipedia.
  2. ^ Hillborg, Ulla (2002). Non Serviam, skulptur av Ernst Nordin. Umeå: Institutionen för Konstvetenskap, Umeå Universitet. sid. 2