Nordafrikansk tjocksvansskorpion

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Nordafrikansk tjocksvansskorpion
Androctonus australis 01.JPG
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamPalpkäkar
Chelicerata
KlassSpindeldjur
Arachnida
OrdningSkorpioner
Scorpiones
FamiljButhidae
SläkteAndroctonus
ArtNordafrikansk tjocksvansskorpion
A. australis
Vetenskapligt namn
§ Androctonus australis
AuktorLinné, 1758
Hitta fler artiklar om djur med

Nordafrikansk tjocksvansskorpion (Androctonus australis) är en art i ordningen skorpioner som tillhör familjen Buthidae. Den förekommer i Nordafrika, från Marocko och österut till Egypten och Sinaihalvön, genom Mellanöstern öster ut till Indien. Nordafrikansk tjocksvansskorpion är giftig och anses vara en av världens farligaste skorpioner.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Den nordafrikanska tjocksvansskorpionen blir 10,5 centimeter lång, medräknat svansen, och är gulaktig i färgen. Den yttersta delen på skorpionens svans där gifttaggen finns samt dess klor kan vara mörkare.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Nordafrikansk tjocksvansskorpion förekommer i Nordafrika, från Marocko och österut till Egypten och Sinaihalvön, genom Mellanöstern öster ut till Indien. Den kan påträffas i bebyggda områden.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Skorpionen lever i torra områden och tycker inte om att leva nära kuster. Den gräver inga hålor men gömmer sig under dagen i naturliga håligheter och under stenar. På natten är den mer aktiv och kommer fram för att söka föda. Den livnär sig på främst på insekter och andra smådjur som spindlar men äter även musungar i fångenskap. Skorpionen kan om det är ont om föda klara sig i upp till ett år utan att äta. Den kan bli 7-8 år gammal.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]