Nordman (musikgrupp)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Nordman
Nordman Mix.jpg
Nordman på Linden Köpcentrum i Norrköping.
Bakgrund Sverige Sverige
Genre(r) Folkmusik, rock, etnorock
År som aktiva 19941998, 20042011, 20132014
Skivbolag Sonet, Ais, Universal Music
Artistsamarbeten Rastegar
Webbplats Officiell webbplats
Medlemmar
Håkan Hemlin
Mats Wester

Nordman är en svensk musikduo som blandar folkmusik, pop och rock. Duon består av sångaren Håkan Hemlin och låtskrivaren och nyckelharpospelaren Mats Wester och var i Sverige stilbildande i genren etnopop i mitten av 1990-talet. Gruppen slog igenom i början av 1994 med första singeln "Förlist" och det självbetitlade debutalbumet som släpptes i april samma år. Bland deras mest kända sånger finns "Förlist" och "Vandraren" från 1994 och "Be mig" från 1995. Folkmusikgruppen Väsen fungerade som kompband på skivinspelningar och turnéer. Sångaren och frontmannen Håkan Hemlin fick alkoholproblem, vilket ledde till att gruppen splittrades 1998.

År 2002 hade Hemlin gjort klart en soloplatta, som släpptes samma år, trots bråk med skivbolaget. Hemlin hade turnerat flitigt i Finland, där några exemplar av soloalbumet råkat komma ut av misstag.

Efter att ha fått ordning på sitt liv har Hemlin sedan i februari 2004 återupptagit arbetet med Nordman tillsammans med Mats Wester. De gjorde comeback i den första deltävlingen (Göteborg) i Melodifestivalen 2005 med låten "Ödet var min väg" och gick, tillsammans med Shirley Clamp, direkt vidare till finalen i Globen där Nordman kom på niondeplats. Den 27 april 2005 släpptes deras comebackalbum titulerat Anno 2005.

Nordman deltog även i Melodifestivalen 2008 i deltävlingen i Karlskrona, med låten "I lågornas sken". Melodin gick vidare till andra chansen i Kiruna, där den mötte "One Love" av Carola Häggkvist och Andreas Johnson, och vann. Den mötte sedan "Visst finns mirakel" av Suzzie Tapper i en andra duell i andra chansen, och vann där också. Därmed gick Nordmans låt vidare till den stora finalen som sändes den 15 mars 2008. Väl där slutade bidraget på sjätte plats.

Textförfattaren Py Bäckman som skrivit Nordmans alla texter (utom "Förlist") under Nordmans succéperiod i mitten av 1990-talet, ersattes vid comebacken av gotlänningen Danne Attlerud. Bäckmans fullskaliga comeback i Nordman skedde på albumet "Korsväg" från 2010. Mats Wester är den som skriver musiken.

Under 2013 jobbar de på sitt sjunde album. En första singel är en flört med sjuttiotalsdiscon och är också den första låt som ges ut med engelsk text. Albumet kommer dock att innehålla låtar på svenska, skrivna av bland annat Mats Wester och Py Bäckman.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Håkan Hemlin skriver autografer före ett framträdande.
Håkan Hemlin under Stockholm Pride 2015.

Album[redigera | redigera wikitext]

Samlingsalbum[redigera | redigera wikitext]

Singlar[redigera | redigera wikitext]

Övriga diskografi[redigera | redigera wikitext]

VHS[redigera | redigera wikitext]

Outgivna låtar[redigera | redigera wikitext]

  • 1994 – "Mickelsmäss"
  • 2006 – "För redeliga män"
  • 2007 – "Somebody else" (som för övrigt är Nordmans första engelska låt)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]