Norröna (fartyg)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Norröna I i Tórshavns hamn år 1997.
Norröna II i Tórshavn

Norröna är Färöarnas största färja. Färjan seglar mellan Hirtshals, Torshamn och SeyðisfjörðurIsland.

Idag finns det två sätt att ta sig från eller till Färöarna; att flyga med flygbolaget Atlantic Airways via Vágar flygplats på ön Vágar, eller att ta färjan Norröna med rederiet Smyril Line som har sin hemmahamn i Tórshavn. Hela turen från Danmark och upp till Island och tillbaka igen tar cirka en vecka. Att resa ifrån Danmark till Färöarna tar cirka 36 timmar. Att ta båten från eller till Färöarna är även det enda sättet att få med sig en bil till eller ifrån någon av öarna. Se även artikeln om färjelinjen Norge/Danmark-Seyðisfjörður.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Norröna I[redigera | redigera wikitext]

Den gamla båten Norröna byggdes år 1973 i Nobiskrug i Rendsborg under namnet Gustav Wasa. Från 1984 har den hetat Norröna och seglade mellan Danmark, Färöarna, Island och Norge. Efterföljaren kallas för nya Norröna och sattes i bruk år 2003. Det gamla skeppet seglade tills för några år sedan under den färöiska flaggan, idag under Maltas flagga - som missionskepp Logos Hope.

Norröna II[redigera | redigera wikitext]

Den nya Norröna är den färja som körs idag. Fartyget byggdes i Lübeck i Tyskland och gjorde sin jungfruresa i april år 2003. Båten har en längd på 164 meter och en bredd på 30 meter. Totalt finns det plats för cirka 1 500 passagerare samt 800 bilar. Färjan har en besättning på cirka 120 personer.

Båten seglar både under vintern och sommaren, men eftersom det är ganska få resenärer under vintern ligger besättningen på cirka 20-25 personer. Vid dåligt väder kan det hända att båten stannar vid Runavíks hamn istället för Tórshavns. År 2004 krockade färjan med en kaj och fick bestående skador. Från 2009 slopades Norge och Skottland (tidigare Shetland) i rederiets tidtabell och all trafik går nu Danmark-Färöarna-Island

Färjan kostade närmare 100 miljoner euro, vilket var riktigt mycket pengar för Smyril Line. Rederiet sattes i en ekonomisk kris efter detta. Rederiet klarade sig dock efter hjälp ifrån Island, Shetlandsöarna och den färöiska befolkningen.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]