Novell Inc

Från Wikipedia
Novell och SuSE på LinuxTag 2004.

Novell, Inc. var ett amerikanskt mjukvaruföretag, mest känt för att ha levererat operativsystemet Netware. Levererar också tjänster för datacenter Linux, workgroup, säkerhets-, identitets- och resurshantering. Har även tjänster som adderar funktionalitet till GNU/Linux och har dessutom förvärvat SUSE Linux. De största intäkterna till Novell kommer [Uppgiften infördes för länge sedan?] från just Netware och grupprogramvaran GroupWise. Novell köptes 2011 av The Attachmate Group.

Novell brukar ibland kallas för Big Red vilket anspelar på den stora röda "N"-loggan och det faktum att IBM brukar kallas Big Blue.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Novell grundades 1979 av George Canova, Darin Field och Jack Davis i Provo, Utah. Verksamheten finns fortfarande kvar i Utah där merparten av produktutvecklingen sker. Novell har bland annat köpt upp öppen källkodsföretagen SuSE och Ximian. Dess flaggskepp på produktsidan är NetWare och SUSE Linux. Inom grupprogramvara är det GroupWise och Evolution som är konkurrenter till Exchange och Outlook. I dag är det Ron Hovsepian som är VD för Novell.

Namnet Novell kommer från franskans Nouvelle vilket översatt till svenska blir ny.

SuSE uppköp[redigera | redigera wikitext]

I november 2003 bestämde sig Novell för att köpa upp Linuxföretaget SUSE Linux. Tjänsterna i NetWare finns nu tillgängliga både på operativsystemet SUSE Linux och på Netware som kernel-OS. I och med uppköpet av SuSE och Ximian bekräftas Linux-strategin för Novell.

Efter uppköpet av SUSE Linux sa Novell att distributionen har bättre support än tidigare och en starkare världsomspännande organisation med över 100 kontor i 43 länder. Detta i ett företag som omsätter mer än en miljard dollar.

Ximianuppköp[redigera | redigera wikitext]

I augusti 2003 bestämde sig Novell för att köpa upp Linux-distributören Ximian. De har utvecklat Mono som gör att .NET-kod även kan driftsättas på Linux. Novell fick därmed även epostprogrammet Evolution från Ximian.

Ximians XD2 baserat på GNOME finns också inkluderat i SUSE Linux Enterprise Desktop och i openSUSE-projektet.

VD[redigera | redigera wikitext]

Innan Novell fick Ron Hovsepian som VD var Jack messman VD och dessförinnan var Eric Schmidt VD. Eric Schmidt har senare varit verkställande direktör för Google.

Huvudkontoret[redigera | redigera wikitext]

Novells huvudkontor ligger i Waltham i Massachusetts. Tidigare fanns deras huvudkontor i Orem, Utah.

Produkter[redigera | redigera wikitext]

Novells produkter i sin division är huvudsakligen:

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Det finns en rättstvist som pågår med SCO bland annat om rättigheterna till Unix.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]