Nukleoid

Från Wikipedia

Nukleoid är hos prokaryota celler den region i cytoplasman där cellens arvsanlag (DNA) förvaras. Till skillnad från eukaryota celler, som har sitt DNA inneslutet i en cellkärna omgiven av ett kärnmembran, saknar prokaryoter en sådan kärna. Istället är deras genetiska material, oftast en enda lång cirkulär DNA-molekyl, kondenserat och organiserat i nukleoiden.

Nukleoidens kondenserade och effektivt organiserade natur gör det möjligt för prokaryota celler att snabbt anpassa sig och reagera på miljöförändringar, vilket är avgörande för deras överlevnad och reproduktion.

Egenskaper hos nukleoiden[redigera | redigera wikitext]

Struktur[redigera | redigera wikitext]

Nukleoiden är inte omsluten av något membran, vilket är den huvudsakliga skillnaden från en eukaryot kärna. DNA:t i nukleoiden är tätt packat och strukturerat med hjälp av olika proteiner, men inte med histoner som i eukaryoter (med undantag för vissa arkéer som har histon-liknande proteiner).

DNA-arrangemang[redigera | redigera wikitext]

DNA i nukleoiden kan vara packat i täta spiraler och interagerar med en mängd olika RNA-molekyler och proteiner som hjälper till att upprätthålla dess struktur och funktion.

Funktion[redigera | redigera wikitext]

Nukleoiden innehåller den genetiska informationen som krävs för cellens funktion och överlevnad, och där utförs viktiga cellaktiviteter som transkription från DNA till RNA.