Hoppa till innehållet

Nya Folkfronten

Från Wikipedia

Nya Folkfronten, även kallad Folkfronten, är en koalition av de största franska vänsterpolitiska partierna. Den lanserades den 10 juni 2024 i samband med parlamentsvalet 2024 i Frankrike och är en allians för att möta regeringspartierna som stöder Emmanuel Macron såväl som det nationalistiska Nationell samling.

Alliansen samlar främst La France insoumise, Les Écologistes, Socialistiska partiet och det franska kommunistpartiet, samt Place publique, Génération·s, den republikanska och socialistiska vänstern, det nya antikapitalistiska partiet och den ekosocialistiska vänstern, samtidigt som den arbetar för att mobilisera föreningar, fackföreningar och aktörer från det civila samhället. Koalitionen enas om en fördelning av antalet kandidater och om ett gemensamt politiskt program.

Seger för extremhögern i EU-valet 2024[redigera | redigera wikitext]

I valet till Europaparlamentet 2024 i Frankrike den 9 juni 2024 toppar Nationell samlings lista omröstningen med 31,37 procent av rösterna. Listan Ensemble som samlar regeringspartierna kommer på andra plats med 14,60 procent av rösterna. Samma kväll meddelar Frankrikes president Emmanuel Macron upplösningen av nationalförsamlingen enligt artikel 12 i konstitutionen, vilket leder till sammankallandet av nytt parlamentsval den 30 juni och den 7 juli 2024.