Nya Zeelands flagga

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Nya Zeelands flagga

Nya Zeelands flagga
Användning Nations- och statsflagga Nations- och statsflagga
Proportioner 1:2
Antagen 12 juni 1902

Nya Zeelands flagga är blå med den brittiska unionsflaggan i kantonen och fyra röda stjärnor med vita skiljeränder. Flaggan antogs den 12 juni 1902 och har proportionerna 1:2.

Symbolik[redigera | redigera wikitext]

Flaggan bygger på den brittiska statsflaggan Blue Ensign. Stjärnorna är en stiliserad version av stjärnbilden Södra korset med fyra av de fem stjärnor som ingår i konstellationen: stjärnorna Acrux, Becrux, Gamma Crucis och Delta Crucis men inte Epsilon Crucis. Stjärnbilden symboliserar landets läge på det Södra halvklotet. Unionsflaggan påminner om att Nya Zeeland tidigare var en brittisk koloni och dominion.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Den flagga som de maoriska hövdingarna valde 1834

Flaggan har använts sedan 1869 och blev Nya Zeelands officiella flagga efter ett beslut av parlamentet den 12 juni 1902 - New Zealand Ensign Act. Dessförinnan använde Nya Zeeland en vit flagga med georgskorset. Flaggan framröstades av öarnas maoriska hövdingar den 9 mars 1834. När Nya Zeeland blev en brittisk koloni 1840 användes den brittiska unionsflaggan som kolonins flagga. Unionsflaggan användes i stor utsträckning in på 1950-talet. [1]

En ny nationsflagga[redigera | redigera wikitext]

Det vinnande förslaget i första omröstningen. I mars 2016 avgörs om det skall ersätta nuvarande flagga.

Under andra halvan av 1900-talet har förslag väckts om en ny nyzeeländsk nationsflagga. Ett skäl till en ny nationsflagga är att den nuvarande flaggan är lätt att förväxla med Australiens flagga. Vissa ogillar också att den brittiska unionsflaggan finns med och menar att en ny flagga borde återspegla landets maoriska rötter i större utsträckning än det koloniala arvet.[2]

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Nedan visas de fyra avvisade alternativen vid första omröstningen om nytt förslag till flagga 2015-2016.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”History of the New Zealand Flag” (på engelska). Nya Zeelands kulturministerium. http://www.mch.govt.nz/nzflag/history.html. Läst 29 juni 2009. 
  2. ^ ”New Zealand - Proposals for a new flag”. FOTW. http://flagspot.net/flags/nz!.html. Läst 29 juni 2009. 

Se även[redigera | redigera wikitext]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Nya Zeelands flagga.