Oljekonsumenternas förbund

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Oljekonsumenternas förbund, OK, konsumentkooperativ rörelse, uppbyggd som ett förbund av konsumentföreningar. OK ger ut tidningen Vi Bilägare.

OK Värmlands föreningskontor i Hultsberg, Karlstad

Konsumentföreningarna[redigera | redigera wikitext]

OK består av sju konsumentföreningar:

Var och en av dessa konsumentföreningar har egna stadgar och beslutar genom årsmöten hur verksamheten ska bedrivas. OK ekonomisk förening är den största av OK:s konsumentföreningar och medlemsantalet är 1,3 miljoner.[källa behövs] De övriga föreningarna har 300 000 medlemmar sammanlagt.

Historia[redigera | redigera wikitext]

IC bensinstation vid Brommaplan i västra Stockholm, 1953

OK har sina rötter dels i Bilägarnas inköpscentral, IC, som bildades 1926 och dels i Sveriges oljekonsumenters riksförbund, OK, som bildades på initiativ av Kooperativa Förbundet 1945. 1963 införlivades IC i OK. Namnet Oljekonsumenternas förbund antogs 1969.

1986 frånskildes OK:s industridel (utvinning och raffinering av oljeprodukter) för att fusioneras med det statliga oljebolaget Svenska Petroleum AB (SP) och fick då namnet OK Petroleum AB. 1989 köpte det nya oljebolaget 50 % av svenska Texaco och 1994 köpte man den andra hälften.

1994 köpte det nybildade Corral Petroleum Hold AB oljebolaget OK Petroleum (inklusive det helägda dotterbolaget Texaco) och ändrade två år senare namn på bolaget till Preem.

Kvar fanns emellertid OK:s kedja med bensinstationer. För att överleva på den hårda marknaden köpte man 1996 Sydbensin och tog beslutet att samstationera med Q8 under namnet OKQ8. Detta visade sig vara framgångsrikt och ledde till att man den 1 januari 1999 bildade OK-Q8 AB för att permanent förvalta samtliga bensinstationer gemensamt, se vidare OKQ8. Bensinstationerna behöll dock sina gamla separata företagsnamn även under 1999 för att sedan döpas om till det nya gemensamma år 2000.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]