Texaco

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Texaco bensinstation vid torget i Skellefteå under 1930-talet

Texaco var 1902-2001 ett amerikanskt företag för oljeprodukter.

Texaco grundades 1902 av Joseph S. Cullinan och Arnold Schlaet som The Texas Company, under 1930-talet byggde man upp ett omfattande distrubutionsnät även i andra länder, bland annat Kanada, Colombia och Venezuela. Man inledde sammarbete med Standard Oil Company of California (senare Chevron) och bildade ett gemensamt bolag för försäljning av bolagets produkter utomlands, Caltex. 1984 förvärvade bolaget Getty Oil Company med dess oljekällor i USA och Kandada. De petrokemiska anläggningarna såldes 1994 och koncentrerade sig på raffinering och försäljning av oljeprodukter. 1998 hade man 24.600 anställda i 150 länder.[1]

2001 köptes Texaco av Chevron.

Texaco etablerade sig 1921 i Sverige och sålde bensin under det namnet fram till till 1947 då dessa övertogs av Caltex. Caltex bytte 1967 namn till Texaco och fanns sedan i Sverige fram till 1997Preem tog över stationerna. Dock saluförs fortfarande Texacos motoroljor på Preems bensinstationer. Texaco ägs i dag av Chevron.

Texacos smörjmedel tillverkas alltjämt i Göteborg för den skandinaviska marknaden, och saluförs inte bara på bensinstationerna, utan till en stor del till svensk industri, bland annat kärnkraftverk och tillverkande industrier. För detta har Preem en särskild säljkår. Fabriken i Göteborg (Scanlube) samägs av Preem och Uno-X i Norge/Danmark som också står för marknad och försäljning i sina respektive länder.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nationalencyklopedin multimedia plus, 2000 (uppslagsord Texaco Inc)