Olle Alsholm

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Olle Alsholm, ursprungligen Andersson, född 25 juni 1937 i Uddevalla, är en svensk företagsledare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Han är uppväxt i Dals Långed, studerade vid Chalmers Tekniska Högskolas kemisektion och blev civilingenjör 1961. Alsholm studerade vidare vid Columbia University 1963-64. Han arbetade därefter vid IBM R&D i San José, Kalifornien, och återvände till Sverige 1965 för att delta i och från 1966 leda ett samarbetsprojekt mellan IBM Nordiska Laboratorium och Billerud vid Gruvöns bruk för planering och datorstyrning av ett integrerat massa- och pappersbruk.

Olle Alsholm fick 1978 ansvar för forskning, utveckling och teknik inom först Billeruds AB och senare Billerud-Uddeholm. När Stora köpte Billerud 1983 utsågs han till VD för Stora Teknik med forskningsenheter i Falun och Säffle. Alsholm bidrog till förbättrat samarbete med bruk i Portugal, Brasilien och Kanada samt också i produktutvecklingsarbete, till exempel med TetraPak, för anpassning till olika marknader.

Under åren 1990-2001 var Olle Alsholm verkställande direktör för Skogsindustrins tekniska forskningsinstitut STFI (i dag Innventia AB). Alsholm är ledamot av Ingenjörsvetenskapsakademien sedan 1991.

Olle Alsholm är inte bara känd från massa- och pappersindustrin utan också vad gäller utformning av vintersportanläggningar (pionjär i storskaligt införande av snökanoner och SKIDATA automatisk biljettering i Skandinavien).

Källor[redigera | redigera wikitext]