Olympiad

Från Wikipedia

En olympiad är en period av fyra år mellan två olympiska spel.

Olympiader i äldre tider[redigera | redigera wikitext]

I det antika Grekland var en olympiad en period av fyra år, som började med spelen (eller "lekarna" som man ibland säger) i Olympia. Den första historiskt kända olympiaden började år 776 f.Kr.

Spelen hölls i början av olympiadens första år. Årets början räknades från första fullmånen närmast efter sommarsolståndet. (Efter 330 f.Kr. räknades olympiadens år något annorlunda.)

Olympiader i modern tid[redigera | redigera wikitext]

Termen olympiad har i modern tid länge använts som benämning för själva spelen, men numera använder Internationella Olympiska Kommittén (IOK) begreppet olympiad för att beteckna en period av fyra år.

Början och slut[redigera | redigera wikitext]

Den moderna olympiaden börjar med firandet av olympiaden, eller mera noga uttryckt genom firandet av de olympiska sommarspelen.[källa behövs]

Kulturolympiad[redigera | redigera wikitext]

En "kulturolympiad" instiftades i Aten, vilken inrymmer alla kulturevenemang som anordnas av den olympiska rörelsen. Med denna olympiad betecknas de fyra åren 2001-2004.

Annan användning[redigera | redigera wikitext]

Utanför IOK används termen olympiad ibland för att beteckna själva de olympiska spelen. Den används också för andra tävlingar, såsom internationella vetenskapsolympiaderna för ungdomar och Schackolympiaden. I de fallen används begreppet olympiad vanligtvis för att beteckna själva tävlingen.