Ombordstigningsbrygga

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En ombordstigningsbrygga på en flygplats i Vancouver, Kanada
En ombordstigningsbrygga till fartyg i Kobe, Japan

En ombordstigningsbrygga, även kallad embarkeringsbrygga eller finger (engelska: jetway, jet bridge eller aerobridge), är en korridor som ansluter en flygplatsterminals utgång (gate) direkt till ett flygplan. Bryggan möjliggör av- och ombordstigning utan att flygpassagerarna behöver gå utomhus, men ökar också säkerheten genom att begränsa passagerarnas rörelsefrihet, bland annat minskar risken att passagerare går på fel plan.

För att kunna docka med olika flygplan är bryggan rörlig i flera led och opereras vanligen med joystick. Dockning ställer också krav på exakt parkering av flygplanet, något som underlättas av målade markeringar på marken. Plan brukar bogseras av ett speciellt fordon för parkering vid bryggor. De största flygplanen ansluts med flera bryggor för att minska tiden för av- och ombordstigning.

I Sverige finns de på Arlanda, Landvetter, Sturup, Kallax och Sundsvall-Timrå. Samtliga utgångar på Arlanda (utom terminal 3) har sådana bryggor. Om planen inte får plats vid en brygga (eller inte är byggda för dem, till exempel har egen trappa) ställs de upp en bit från terminalen och passagerarna körs dit med buss. På mindre flygplatser (liksom Arlanda terminal 3) ställer sig planen nära terminalen och passagerarna går till planet. Det är alltid en höjdskillnad på flera meter eftersom planet måste kunna luta bakåt vid start och landning. Små plan som brukar landa på mindre flygplatser har ofta en inbyggd trappa som fälls ned. De är ofta inbyggda i dörren. För andra plan som har högre höjd över marken körs en trappa fram till planet.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]