Oosterschelde

Oosterscheldes läge i Nederländerna
Oosterschelde med bron Zeelandbrug
sandbanken Roggenplaat
bron Zeelandbrugt

Oosterschelde (Östra Schelde) är en tidigare fjord (estuarium[1]) i floden[2] Scheldes[3] utlopp i provinsen Zeeland i sydvästra Nederländerna.[4] Fjorden är i motsats till Westerschelde nu instängd av översvämningsbarriärerna i Deltawerken. Oosterschelde ligger inom floddeltat för floderna Rhen, Maas och Scheldes mynningsområden.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Oosterschelde gränsar[2] till Nordsjön i väst och sträcker[1] sig genom provinsen Zeeland längs Schouwen-Duiveland och Tholen i norr samt Noord-Beveland och Zuid-Beveland i söder till Bergen op Zoom i provinsen Noord-Brabant i öst.

Området har en yta[4] på cirka[2] 350 km² med en kuststräcka på cirka 125 km. Inom området ligger flera sandbankar[3] där de största är Roggenplaat i den västra delen och Galgeplaat i den södra delen och Vondelingsplaat.

Oosterschelde är habitat[2] för en rad[4] fåglar och däggdjur, däribland[3] Strandskator (Haematopodidae), Styltlöpare Himantopus och Snäppor (Scolopacidae), Öronlösa sälar som Gråsäl och Knubbsäl samt Tumlare (Phocoenidae).

Zuid-Beveland-kanalen (Kanaal door Zuid-Beveland) förbinder Oosterschelde med Westerschelde, den cirka 9 km långa kanalen sträcker sig mellan orterna Wemeldinge (i kommunen Kapelle) och Hansweert (i kommunen Reimerswaal). Landvägen förbinder Oesterdammen Reimersvaal med Tholen och Oosterscheldebarriären och den cirka 5 km långa[1] Zeelandbrug förbinder Noord-Beveland med Schouwen-Duiveland.

Oosterschelde är en nationalpark,[3] "Nationalpark Oosterschelde" (Nationaal park Oosterschelde), ett Ramsarområde[4] (Ramsar nr 354) och ett Natura 2000-område (Natura2000 nr 118).

Historia[redigera | redigera wikitext]

Ursprungligen fanns två grenar i Scheldes mynning, Oosterschelde och Westerschelde, under 1800-talet separerades floden från den östra grenen med en fördämningsvall som förbinder Zuid-Beveland med Noord-Brabant på fastlandet. Idag fortsätter floden enbart i den västra grenen efter byggandet av en rad översvämningsbarriärer i Deltawerken (med Oesterdammen i öst, Philipsdammen och Grevelingendammen i norr, Oosterscheldekering i väst och Zandkreekdammen i söder mot Veerse Meer).

1965[1] invidges bron Zeelandbrug som då var den längsta bron i Europa tills invigningen av Ölandsbron 1972.

Den 4 mars 1987[4] upptogs Oosterschelde på Ramsar-listan, 2009 utsågs området även till ett Natura 2000-område, 2014 delades området i 2 separata Ramsarområden Oosterschelde och Markiezaatsmeer.

Den 8 maj 2002[3] inrättades nationalparken som är den största[2] i Nederländerna.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] Eastern-Schelde Encyclopaedia Britannica.com (läst 21 januari 2021)
  2. ^ [a b c d e] Oosterschelde Rijkswaterstaat.nl (läst 21 januari 2021)
  3. ^ [a b c d e] Oosterschelde Zeeland.com (läst 21 januari 2021)
  4. ^ [a b c d e] Oosterschelde Ramsar Sites Information Service (läst 21 januari 2021)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]