Openoffice.org

Från Wikipedia
(Omdirigerad från OpenOffice.org)
Hoppa till: navigering, sök
OpenOffice.org
OpenOffice.org.svg
OOo App Chooser.png
OpenOffice.org 3.2.1
UtvecklareOracle
Senaste utgåva4.1.3
(12 oktober 2016)
OperativsystemMulti-plattform
TypKontorspaket
LicensLGPL
Webbplatshttps://sv.openoffice.org/

OpenOffice.org (OOo) är ett kontorspaket som härstammar från StarOffice, ursprungligen utvecklat av det tyska Star Division. Programvaruföretaget Sun Microsystems gjorde det mesta av programmets källkod till öppen källkod, vars utveckling Sun endast delvis styrt. Den nya omarbetade versionen publicerades som OpenOffice och senare, på grund av varumärkesproblem, som OpenOffice.org. IBM meddelade 2007 att de kommer att delta[1][trovärdig källa?] i utvecklingen av programpaketet. Staroffice, som innehåller både kod från Openoffice.org och ofria komponenter, såldes fortfarande av Sun. OpenOffice ägs sedan 2009[förtydliga] av Oracle Corporation, och ändringar införda då fick många utvecklare att istället börja arbeta vidare med programmet under nytt namn, LibreOffice, en fork. LibreOffice, OpenOffice.org och StarOffice konkurrerar med Microsoft Office, men ligger långt efter när det gäller marknadsandelar.

OpenOffice.org har öppen källkod och är helt fritt att använda. Utvecklingen sker dels med frivilliginsatser,[förtydliga] dels av Oracle. Det är möjligt att donera pengar till utvecklarna, men programvaran är i sig kostnadsfri. Openoffice.org är ett av de största programmen med öppen källkod, vid sidan av sådana som GNU/Linux, Gimp och Mozilla.

Programpaketet kallas informellt ofta OpenOffice, men den termen är ett varumärke registrerat av någon annan. Därför heter programpaketet formellt OpenOffice.org.[2]

OpenOffice.org till Mac OS X finns från och med version 3.0 i en Aqua-version där inte X11 behöver vara installerat. Innan denna version fanns behövdes NeoOffice, som bygger på samma öppna källkod, för att Apples användargränssnitt Aqua skulle kunna användas.

I och med att OpenOffice köptes upp av Oracle Corporation i april 2009 fick ett flertal av OpenOffice utvecklare nog av allt och startade därför det konkurrerande kontorsprogrammet LibreOffice som ägs av The Document Foundation.

Ingående moduler[redigera | redigera wikitext]

  • OpenOffice.org Base är en databashanterare där man kan skapa tabeller, frågor och rapporter.
  • OpenOffice.org Calc är ett kalkylprogram.
  • OpenOffice.org Draw är en vektorbaserad grafikmodul där man kan skapa enkla ritningar, flödesdiagram, med mera.
  • OpenOffice.org Impress är ett presentationsprogram.
  • OpenOffice.org Math är en formeleditor där man kan skapa matematiska formler.
  • OpenOffice.org Writer är en ordbehandlare.

För samtliga moduler gäller att resultatet (dokument, kalkyler, bilder, etc.) kan exporteras till pdf-format. Filerna som skapas sparas i det öppna filformatet OpenDocument, men det går också att öppna och spara filer i andra vanligen förekommande format. Till exempel kan Wordfiler, Excelfiler och PowerPointfiler redigeras. Grafikmodulen Draw kan skriva och läsa nästan alla typer av bildfiler.

Konkurrerande mjukvara[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ The Inquirer – IBM joins OpenOffice.org[död länk]
  2. ^ ”Why should we say "OpenOffice.org" instead of simply "OpenOffice"?”. OpenOffice.org Frequently Asked Questions. http://www.openoffice.org/FAQs/faq-other.html#4. Läst 11 februari 2008.