Hoppa till innehållet

Nyslotts operafestival

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Operafestspelen i Nyslott)
Scenen på Olofsborgs täckta borggård.

Nyslotts operafestival (finska: Savonlinnan oopperajuhlat) är en årlig operafestival på fästningen Olofsborg i Nyslott.

Scen och salong är uppbyggda på den gamla borggården med halvfast inredning av bänkrader på metallställningar som rivs på hösten och återuppbyggs på våren. Över borggården spänns stora presenningar för att hålla regn borta, men vind, fåglar med mera har fritt tillträde under föreställningarna. Inne i borgen bakom och under scenen finns utrymmen för artistloger, servering och toaletter.

Festivalen anordnades första gången 1912 genom försorg av operasångerskan Aino Ackté. Under fem somrar därefter fortsatte festivalen, för att sedan tyna bort. År 1967 återupptogs traditionen och har varit obrutet årlig sedan dess.

Festivalen pågår under juli månad. De tre första veckorna visas ett antal olika operor med bemanning från Finlands nationalopera med diverse gästartister. Den sista veckan inbjuds något utländskt operasällskap att visa upp sig. Antal betalande besökare är omkring 60 000 varje sommar, varav 25  procent från andra länder än Finland. Sommaren 2015 var programpunkterna 33 och antalet sålda biljetter 71.000.

Kring festivalen pågår ett antal konserter bland annat i skolor i staden.

Uruppföranden[redigera | redigera wikitext]

Olofsborg sedd från sjön Saimen med den täckta borggården.

Ett antal finska operor har haft sin världspremiär på operafestivalen:

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

Operasångaren Matti Salminen har i den lokala tidningen Itä-Savo vittnat om den speciella operafestivalsandan. Festivalen i Nyslott handlar inte bara om den konstupplevelse som operaföreställningarna och konserterna innebär. Det är likaväl fråga om att man efter föreställningen beger sig till de närliggande lokaliteterna; främst Totin terassi, Majakka, Tamino och Vanha Kasino för öl och kanske en bit mat - artister, kör och publik i en rusig blandning. Kvällen avslutas kanhända med en köttpirog och en mugg kaffe i insjöhamnens kiosk Lippakioski medan morgonen gryr över Saimen. Detta och den allmänt gemytliga savolaxiska mentaliteten, utan respekt för överhet, ordning och regler, bidrar till att en del artister återkommer år efter år till några hektiska sommarveckor i Nyslott.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]