Orangina

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Flaskor med Orangina

Orangina är en läskedryck från Frankrike. Orangina har smak av citrusfrukter, främst apelsin men även fruktjuicekoncentrat från citron, grapefrukt och mandarin ingår i receptet. Läskens slogan är "Shake it to wake it" (engelska för "skaka den för att väcka den") eftersom den innehåller fruktkött.

Orangina presenterades, som Naranjina, 1936 i Marseille av dess skapare, spanske kemisten Dr. Trigo.[1] Han lanserade den sedan på den spanska marknaden. Léon Beton köpte konceptet och började tillverka Orangina i Algeriet som då var under franskt styre. Efter Algeriets självständighet flyttades produktionen till Frankrike 1962.

Bretons företag uppgick 1984 i Pernod Ricard-gruppen och sedan dess har Orangina bytt ägare flera gånger. Sedan 2006 ägs varumärket Orangina i USA av Dr Pepper Snapple Group sedan Cadbury Schweppes sålt av sin amerikanska del. Orangina säljs av inhemska bolag i ett flertal länder, i Sverige av Spendrups.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”www.orangina.eu/keydates.php”. Arkiverad från originalet den 3 augusti 2008. https://web.archive.org/web/20080803160649/http://www.orangina.eu/keydates.php.