Oromo

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Karta över Oromia.
General Balcha Safo (1863 – 1936)

Oromo är den största folkgruppen i Etiopien. Folket är till stor del nomader och har oromospråket som modersmål. De utgör 32,1 procent av befolkningen i Etiopien (enligt 1994 års folkräkning).

I Etiopiens federala parlament besitter de trettio procent av platserna. Etiopiens president, som mest har ceremoniella och representativa uppgifter, Girma Wolde-Giorgis är oromo. Han tillhör Oromo Peoples' Democratic Organization, (OPDO), som är en del av Etiopiens styrande regering Etiopiska folkets revolutionära demokratiska front (EPRDF).

Oromia är den etniska federala stat oromo har sedan år 1995. Flera oromo politiska ledare, demonstranter och journalister har fängslats av regeringen.

Amnesty, Human Rights Watch och andra observatörer har rapporterat om tortyr och att mänskliga rättigheter har brutits flera gånger.

Över 400 oromo-studenter har fängslats för att ha kritiserat regeringen för förtryck mot oromofolket på omänskliga sätt.

Aftonbladet beskriver folkgruppen som "Afrikas kurder" i en artikel från 2005.[1]

En minoritet av oromofolket vill ha ett självständigt Oromia. Den största rebellgruppen är Oromofolkets Befrielsefront (Oromo Liberation Front, OLF) och har den senaste året ökat sina attentat mot regeringssoldater. De var en av rebellkoalitionen som störtade förre diktatorn Mengistu Haile Mariam.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Martin Adler (7 juli 2005). ”De offrar allt för ett fritt land”. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,669467,00.html.