Oskar Bly

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Oskar Bly
OSKARBLY2012.jpg
FödelsenamnJohan Oskar Bly
Födelsedatum23 juni 1977 (45 år)
FödelseortÖrebro
NationalitetSvensk
GenreOpera
RollSångare (tenor)

Johan Oskar Bly, född 23 juni 1977 i Örebro,[1] är en svensk operasångare (tenor).

Bly är son till sångaren Lars Bly.[2] Han fick sin huvudsakliga grundutbildning i sång, dans och skådespeleri vid Teaterhögskolan i Göteborg samt fortbildning genom högre studier i Milano, Köpenhamn och New York. Bly är skolad i den italienska sångtraditionen och är sedan 2011 främst verksam i den italienska operarepertoaren.

Han debuterade under studietiden 2001 med fyra huvudroller vid Basel Musical Theater i Schweiz och engagerades för två konsertturnéer runtom i Europa, tillsammans med utvalda artister från New York och London. I Schweiz framträdde Bly i huvudroller som Jesus i Andrew Lloyd Webbers musikal Jesus Christ Superstar[3] följt av huvudrollen som Claude Bukowskij[4] i musikalen Hair. 2003 hoppade han in för Florian Schneider i rollen som Fantomen i Andrew Lloyd Webbers musikal, the Phantom of the Operas jubileumskonsert i KKL, i Luzern och sjöng även under 2003 huvudrollen som schackspelaren Anatolij Sergievskij i musikalen Chess på en prisbelönt turné med 135 framträdanden i Europa.

I Sverige tillträdde Bly 2004 som teaterchef och iscensatte musikalen Jesus Christ Superstar på Nya Parkteatern i Örebro. Föreställningen vidarefördes 2005 och 2006 vidare till Dalhallas arena och Maximteatern i Stockholm.[5] Efter detta följde fler regiuppdrag av bland annat West Side Story på både Dalhalla och Chinateatern 2007 samt ett nytt internationellt engagemang vid Stadsoperan i Sankt Gallen för huvudrollen som Jean Valjean i det schweiziska uruppförandet av Les Miserables i en iscensättning av Mattias Davids säsongen 2007–2008.

Bly engagerades 2009 vid Dramaten och arbetade parallellt som skådespelare och regiassistent i samband med Lars Noréns världspremiär av Endagsvarelser i regi av Staffan Roos. Samma säsong sjöng han i den musikaliska revyn Klara BuljongStockholms Stadsteater under musikalisk ledning av Carl-Axel Dominique. Som konsertsångare[6] har Bly medverkat som solist i en rad nationella och internationella sammanhang.

I New York ingick Bly under studietiden i den fria operagruppen Martha Cadorna Theater i Brooklyn och debuterade 2011 som Rodolfo i gruppens off-broadway-produktion av Puccinis opera La Bohème för att sedan få engagemang vid Nevada Opera som Don José i Carmen, Turiddo i Mascagnis opera Cavallerna Rusticana och som Riccardo i konsertversionen av Verdis opera MaskeradbalenSymphony Space.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]