Dalhalla

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Överblick över Dalhalla.

Dalhalla är en friluftsteater för teater-, konsert- och operauppföranden som utbyggdes sedan 1993 i det nedlagda kalkstensbrottet Draggängarna utanför Rättvik i Dalarna.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Dalhalla, som tidigare kallades för Draggängarna, är ett kalkbrott som ligger ca 8 km norr om Rättvik. Där har man sedan 1940-talet grävt och sprängt fram ett stort dagbrott, en grop med enorma proportioner. Brytningen lades ned 1990.

Tanken om en utomhusscen väcktes 1991 av den före detta operasångerskan Margareta Dellefors. Kalkbrottet utanför Rättvik valdes som plats då den uppvisade goda egenskaper. Till exempel var den delvis formad som en amfiteater och hade en mycket god akustik. Rättviks kommun och Dalarnas län beviljade stöd för iordningställande och i juni 1993 kunde en provkonsert inför massmedia uppföras. Ett år senare, den 23 juli 1994, hölls den första riktiga premiärkonserten, och Birgit Nilsson, hedersordförande i Dalhallas vänner, sköt startskottet. 1995 invigdes Dalhalla officiellt.

Namnval[redigera | redigera wikitext]

Namnvalet som är en ombildning från asatrons Valhall har inspirerats från Richard Wagners operor, och ombildats till "Dalhalla" på grund av dess geografiska läge i Dalarna.

Dalhallas akustik[redigera | redigera wikitext]

Det visade sig att kalkbrottets dimensioner, 400 meter långt, 175 meter brett och 60 meter djupt gav en perfekt akustisk spelplats. Dalhalla jämför själv arenan med de kända amfiteatrar i Grekland och Italien. Den goda akustiken beror inte bara på måtten. De skrovliga väggarna gör att man kan undvika ekon och får en mjuk ljudbild. Sittplatserna är utprovade för att ge bra ljud vilken plats man än har. Efterklangen och resonansen gör bland annat att man kunnat framföra operor utan elektronisk förstärkning.

Dalhalla i siffror[redigera | redigera wikitext]

I dagsläget har operan en kapacitet för 4 000 åhörare. Kalkstensbrottet mäter 400x175x60 meter. Den österrikiska musikfestivalstidningen Magazin Festspiele rankar Dalhalla som fjärde bästa utomhusarena i världen för musikevenemang

Uppsättningar[redigera | redigera wikitext]

Bland flertalet uppsättningar och konserter har följande satts upp i Dalhalla:

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Koordinater: 60°56′54.7″N 15°06′15.5″Ö / 60.948528°N 15.104306°Ö / 60.948528; 15.104306