Otillgänglighetspol

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

En otillgänglighetspol avser den plats där man befinner sig längst ifrån civilisationen. Termen lanserades av etnografen Vilhjálmur Stefánsson1920-talet, och han avsåg den punkt på istäcket i Norra ishavet som låg så långt bort man kunde komma från civilisationens utposter. Om man på denna plats drog en cirkel runt sin position skulle alltså avståndet till närmaste utpost utgöra cirkelns radie, och denna skulle vara lika stor till de närmast belägna utposterna.

Sveriges otillgänglighetspol[redigera | redigera wikitext]

Sveriges otillgänglighetspol

Sveriges otillgänglighetspol ligger vid den sydöstra viken av sjön Rissájávrre i Padjelanta nationalpark, Jokkmokks kommun. Där är det ca 47 km till det allmänna vägnätet. Positionen ligger på N67 19.034 E17 09.867. Det blir cirka 7,8 km nordöst om Tuottarstugorna i Padjelanta.[källa behövs]

Havens otillgänglighetspol[redigera | redigera wikitext]

Det är en plats kallad "Point Nemo", som ligger i södra Stilla Havet vid 48°52′S 123°23′W och som är 2688 km från närmaste land, längst bort av alla platser på havet. Det är så otillgängligt att närmaste land, bland annat Påskön och Pitcairn också anses ligga mycket otillgängligt till.

Kontinentala otillgänglighetspolen[redigera | redigera wikitext]

Längst från havet är en plats i Kina nära gränsen till Kazakstan, som ligger 2645 km från närmaste hav.

Källor[redigera | redigera wikitext]