Ovala rummet

Från Wikipedia
Version från den 12 augusti 2017 kl. 23.13 av LittleGun (Diskussion | Bidrag) (puts)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ovala rummet sett från ovan, december 2001.

Ovala rummet, engelska: Oval Office, är beläget i den västra flygeln till Vita huset. Rummet är arbetsrum för USA:s president. Rummet är ovalt, som namnet antyder, och blev så efter en ombyggnad av William Howard Taft 1909.[1]

Rummet skapades som en del av Västra flygelns utbyggnad under William Howard Tafts administration 1909. Rummet har fyra dörrar: Den östra leder till rosenträdgården, den västra till ett privat studierum/matsal, den nordvästra till västra flygelns korridor och den nordöstra till presidentens sekreterares rum.

Den 24 december 1929 under Herbert Hoovers administration brann delar av den västra flygeln vilket ledde till att ovala rummet byggdes om.

Traditionellt har varje president valt en egen matta i rummet, eget draperi, tavlor och möbler.

En viktig möbel i rummet är skrivbordet som kallas Resolute desk, eftersom den var byggd av trä från HMS Resolute. Denna var en fregatt som övergavs under en expedition i Arktis och som sen hittades av ett amerikanskt fartyg och återbördades till Storbritannien. När HMS Resolute höggs upp många år senare tillverkades ett skrivbord av fartygets trä och detta skrivbord skänktes av drottning Viktoria av Storbritannien till president Rutherford B. Hayes 1880.

Rummet har kommit att symbolisera flera viktiga händelser i amerikansk politik. Det var i rummet som Richard Nixon pratade med astronauterna på Apollo 11. Ronald Reagan höll sitt tal till nationen i rummet efter olyckan med rymdfärjan Challenger. Vidare var det från rummet som George W. Bush talade till nationen efter 11 september-attackerna.

Se även

Källor

  1. ^ ”Oval Office History - White House Museum”. www.whitehousemuseum.org. http://www.whitehousemuseum.org/west-wing/oval-office-history.htm. Läst 6 februari 2016. 

Externa länkar