Oxe (dansk adelsätt)

Från Wikipedia
Oxe
Oxes vapen teknat av Anders Thiset [1]
Känd sedan1436
UrsprungFranken
StamfarPeder Oxe til Asserbo
SätesgårdNielstrup (Guldborgsund)
Danmark Adel i Danmark
Naturaliseraduradel
† Utslocknad i Danmark
Utslocknad1577
SvärdssidanAlbert Oxe till Nielstrup

Oxe är en uradlig utdöd dansk adelsätt som anses ha invandrat från Franken under namnet Reyendorf. Släkten tillhörde högadeln och visade en oxe i sitt vapen.[2]

Vapen: en röd balkvis gående Oxe i silverfält

Historia[redigera | redigera wikitext]

Riksrådet och lensmandKrogen och Helsingborg Peder Oxe till Asserbo är den förste mer kände medlem ur släkten. Han levde och verkade under Erik av Pommerns regeringstid. Peders son Johan Oxe var också riksråd, och far till Torbern Oxe till Tordsø, samt Johan Oxe till Nielstrup (död 1534).

Johan var fader till rikshovmästaren Peder Oxe till Nielstrup (1520-1575), till räntemästare Eskild Oxe till Løgismose (död 1563) och till huvudmannen för Herlufsholm Albert Oxe till Nielstrup (död 1577), med vilken familjen dog ut.

Oxholm är uppkallad efter Anne Oxe, som var gift med länsmannen Frants Banner. Nielstrup i Guldborgsund kommun har varit släkten Oxes sätesgård från mitten 1500-talet då Johan Oxe till Tordsø förvärvade godset. Släkten Oxe innehade Nielstrup, som vid denna tidpunkten var en befäst borg, fram till 1664 då Cornelius Pedersen Lerche förvärvade godset. Pedersen rev borgen och byggede en ny herrgård.

Medlemmar ur släkten[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Danmarks Adels Aarbog 1907 (Anders Thiset d. 1917)
  2. ^ Thiset, Hiort-Lorenzen, Bobé, Teisen. Danmarks Adels Aarbog. Dansk Adelsforening. 1923:554 - 1907:339