Franken

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Franken (olika betydelser).
Regionen Frankens läge i dagens Tyskland.
Frankens vapen som föreställer den "frankiska räfsan". Symbolen ingår idag i flera vapen i förbundslandet Bayern.

Franken är en region i Tyskland som går tillbaka till Hertigdömet Franken och vars befolkning till väsentlig del utgjordes av östfranker (se franker och chatter). Idag syftar Franken oftast på den nordvästra delen av förbundslandet Bayern samt intilliggande områden där det talas frankiska dialekter.

Historisk bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Hertigdömet Franken

När Tyska riket i början av 1500-talet indelades i rikskretsar, upprättades den frankiska kretsen, men till denna räknades inte Pfalz och andra frankiska områden i Rhentrakten liksom inte heller Hessen, och namnet Franken kom därigenom att inskränkas till sydöstra delen av det gamla frankiska området. Såsom ledare av konventet i Heilbronn (1633) förlänade Axel Oxenstierna hertig Bernhard av Weimar med den frankiska hertigvärdigheten, men efter slaget vid Nördlingen (1634) blev detta betydelselöst. Vid Tysk-romerska rikets upplösning 1806 försvann kretsindelningen och därmed också Frankiska kretsen.

Region i Bayern[redigera | redigera wikitext]

Större delen därav kom under den omgestaltning, som nu övergick Tyskland, till Bayern, inom vilket därav bildats tre regierungsbezirke: Oberfranken, Mittelfranken och Unterfranken. Befolkningen i de områden, som en gång bildade stamlandet Franken, framstår ännu såsom en egen grupp av det tyska folket med egen frankisk dialekt. Den största staden i Franken är Nürnberg.

Franken är känt för sina, närmare 300, bryggerier samt vitt vin som förpackas i en typisk bocksbeutel, en låg och bullig flaska. Vanliga vindruvor i vin från Franken är silvaner, riesling och Müller-Thurgau.

Källa[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Franken, 1904–1926.

Se även[redigera | redigera wikitext]