Pärlbåtar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Pärlbåtar
Nautilus
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamBlötdjur
Mollusca
KlassBläckfiskar
Cephalopoda
UnderklassFyrgälade bläckfiskar
Nautiloidea
OrdningNautilida
FamiljPärlbåtar
Nautilidae
Vetenskapligt namn
§ Nautilidae
AuktorBlainville, 1825
Ett skal av en pärlbåt
Ett skal av en pärlbåt
Hitta fler artiklar om djur med

Pärlbåtar (Nautilidae) är en familj i klassen bläckfiskar med två släkten (Nautilus och Allonautilus) som tillsammans innefattar sex nu levande arter. Till skillnad från andra bläckfiskar har pärlbåtarna ett yttre skal som är fyllt med luft och genom detta kan djuren hålla sig svävande i vattnet.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Pärlbåtarnas skal är i tvärsnitt spiralformat och bestående av flera kammare. Kamrarna är åtskilda från varandra genom skiljeväggar, septum. Djuret självt bebor bara den yttersta kammaren. Centralt genom kamrarna löper ett rör, siphunculus. Genom detta kan djuret förändra trycket inne i skalet och på så vis reglera sin flytförmåga så att det antingen stiger uppåt eller sjunker nedåt i vattnet. Storleken på skalet är 16–20 centimeter i diameter, men för vissa arter har skal av individer med en storlek på upp emot 25 centimeter eller strax däröver hittats. Pärlbåtarna har i jämförelse med andra bläckfiskar enkla ögon och många tentakler, hos fullvuxna honor upp till 90 stycken.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Pärlbåtar förekommer i tropiska vatten i västra Stilla havet och i östra Indiska oceanen.[1]

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Pärlbåtarnas föda består av räkor och andra kräftdjur och små fiskar som de fångar med sina tentakler. De håller under dagen vanligen till på flera hundra meters djup[2] och kan gå ner på mer än 600 meters djup. På natten kan de stiga upp närmare ytan.[2]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]