Påste

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Klassiska tepåsar

Påste är teblad som paketeras i påsar och säljs för engångsbruk. Stora teblad säljs som löste och mindre som påste. Vanligt svart te som ska bli påste klipps som regel till önskad storlek i tillverkningsprocessen. Det underlättar oxidationen och gör att påste drar snabbare än löste.

Idén med att förpacka te i påsar, kom från teimportören Thomas Sullivan i New York, för drygt hundra år sedan (1908). Han började att förpacka sina varuprover på olika teblandningar i små 2 grams silkespåsar, som delades ut till kunderna. Mängden visade sig ge exakt rätt arom, styrka och färg till en kopp te. Kunderna trodde dock att påsarna skulle användas till att förenkla tillagningen. Meningen var att de bara skulle användas för transporten av teet, istället för att förpacka betydligt mer te i de tyngre och dyrare teburkarna, som också kostade mer att posta.

Tepåsarna i siden har med tiden ersatts av billigare material och redan på 1930-talet hade de övertagit marknaden i Amerika och två decennier senare accepterats i England.

Sullivan fick ingen större ära av sin idé, men än idag fyller en av världens största teproducenter, Twinings, sina påsar med precis 2 gram.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]