P-stav

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
P-stavar
P-stavar

P-stavar sätts in under hudenöverarmens insida och utsöndrar gulkroppshormon. P-staven räcker i tre till fem år, så kvinnan behöver inte passa de regelbundna tider som krävs för p-piller.

Det finns både för- och nackdelar med P-stav. Fördelarna är att det skyddar mot graviditet, är mycket smidigt och inte syns, men man kan känna den under huden. Blödningsstörningar är de vanligaste biverkningarna man kan få av P-stav, men man kan även få acne och (ibland kraftiga) humörsvängningar. Biverkningarna är olika från person till person, beroende hur kroppen reagerar på hormonhalten.

P-staven insätts av läkare eller barnmorska på en kvinnoklinik, vårdcentral, gynekologmottagning, ungdomsmottagning, preventivmedelsmottagning, barnmorskemottagning eller en hud- och könsmottagning. Det är en mycket enkel operation, antingen får man bedövningsspruta eller så smörjs lokalbedövning på huden. Det händer dock att den hamnar lite snett, vilket kan göra ont, och göra personen öm i armen i några veckor. P-staven insätts i armen, och räcker 3 till 5 år, beroende på vilken produkt man använder.

Om man bestämmer sig för att använda p-stav, så bör man ha använt minipiller innan, eftersom det annars kan vara svårt att veta kroppens reaktioner på hormonerna. Man bör även tala med en läkare om preventivmedlet, så man kan komma fram till vilken produkt som passar en bäst. Det går inte att veta säkert hur varje person reagerar på hormonerna, och de andra hormonpreparat som personen har använt tidigare behöver inte alls påverka kroppen och sinnet på samma sätt som p-staven.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]