PRQ

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

PRQ, eller PeRiQuito AB, är ett svenskt företag i Stockholm som erbjuder webbhotelltjänster. PRQ drevs som ett aktiebolag och ägdes av juristen Mikael Viborg som tog över företaget 2008 från Gottfrid Svartholm ("anakata") och Fredrik Neij ("TiAMO"), som då var ett kommanditbolag.[1][2]. Bolaget är känt bland annat för bolagets tidigare ägares involvering i The Pirate Bay (TPB), som var kund till PRQ.

PRQ blev uppmärksammat i samband med en polisrazzia mot bland annat PRQ och Rix Port80, där PRQ hyr utrymme för att hosta bland annat TPB, den 31 maj 2006[3]. Målet för razzian var just The Piratebay. Rättegången inleddes den 17 februari 2009.

I juni 2007 hamnade PRQ återigen i blåsväder, för det kontroversiella beslutet att tillhandahålla webbutrymme för en sida om pedofili av pedofiler. Svartholm och PRQ tog avstånd från innehållet, men menade att sidan följer svensk lag och att de ser det som ett stöd för yttrandefriheten att tillhandahålla tjänster för impopulära grupper. [4]

PRQ förbjuder inte någon form av stötande eller obekvämt material och lägger stor vikt vid anonymitet och har enligt egna uppgifter aldrig lämnat ut information om kund till tredje part.[källa behövs]

PRQ erbjuder förutom colocation, även webbhotelltjänster och OpenVPN-tunnlar med statiskt IP och valfri revers. Dessa kan användas för att surfa mer anonymt, eller för att köra en egen webbserver om man till exempel saknar statiskt IP eller har vissa portar blockerade. Liknande anonymitetstjänster är Relakks och Dold.se.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  • PRQ – officiell webbplats