Jurist

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Jurist i arbete. Advokaten Charles Russell argumenterar inför domstol, iförd peruk och dräkt brukad i brittiska domstolar.

En jurist, i vanlig mening någon som avlagt juris kandidatexamen eller juristexamen, är utbildad för att kunna analysera och lösa juridiska problem samt tolka lagar och andra författningar, lagförarbeten, rättsavgöranden och avtal. En jurist kan till exempel arbeta i domstol, på advokat- eller juristbyrå, i kommunal eller statlig förvaltning, i intresseorganisationer, banker, försäkringsbolag eller industri-/tjänsteföretag.

För de flesta jurister ingår i arbetet att samla, läsa in och bearbeta juridiskt material såsom lagtexter, förordningar, avtal och praktiska tillämpningar för att finna de rättsregler och den praxis som är tillämplig på det problem som ska lösas. Ofta presenterar juristen lösningen skriftligt och redovisar vad man kommit fram till vid en föredragning eller förhandling.

Att förhandla och företräda någon är ett viktigt inslag i juristers arbete. Bolagsjuristen företräder sitt företag när avtal och kontrakt skall tecknas med kunder eller andra företag.

Advokat[redigera | redigera wikitext]

En jurist kan även vara advokat, alla advokater är i grunden jurister, men inte alla jurister är, eller blir, advokater. För att bli advokat krävs, bland annat, yrkeslivserfarenhet och att juristen arbetar fristående, det vill säga på en fristående jurist,- eller advokatbyrå. Av denna anledning kan bolagsjurister inte bli advokater.

Jurist i England[redigera | redigera wikitext]

I England, liksom i vissa samväldesländer, är jurist/advokat yrket uppdelat i två; en barrister som företräder inför domstol, och en solicitor som bistår klienten utanför domstol, även om denna rollfördelning har luckrats upp.

Jurist i USA[redigera | redigera wikitext]

I USA följs juristutbildningen vanligen av ett särskilt prov (bar exam), som leder till yrkesexamen och tillstånd att praktisera juridik som (lawyer) eller (attorney-at-law).

Var erbjuds utbildningen[redigera | redigera wikitext]

I Sverige kan juristexamen erhållas vid Göteborgs, Karlstads, Lunds, Stockholms, Umeå, Uppsala och Örebro universitet.

Juristyrken[redigera | redigera wikitext]

Juristyrken som formellt kräver juristexamen eller en Jur. kand-examen är:

I juristyrken som inte omfattas av de tidigare nämnda yrkena krävs formellt sett ingen juristexamen då jurist inte är en skyddad titel, men det hör till ovanligheterna att en jurist inte också har en juristexamen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.dispaschor.se/Om.aspx
  2. ^ Förordning (1982:327) om notarius publicus