Papuanska språk

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Papuanska språk talas i det röda området. Beige är austronesiska språk, och grått är de australiska språkens ursprungliga område.

Papuanska språk eller papuaspråk är en informell beteckning på de drygt 800 språkNya Guinea med kringliggande öar som varken tillhör de austronesiska språken eller de australiska språken. De papuanska språken är alltså inte en vedertagen språkfamilj, och deras klassificering är fortfarande omstridd. Det som är någorlunda allmänt accepterat är att omkring 500 av språken hör ihop i en språkfamilj som kallas Trans-Nya Guineaspråk[1]. Joseph Greenberg har föreslagit att de papuanska språken hör ihop med språken på Andamanerna och Tasmanien i en Indo-pacifisk språkfamilj[2] men detta är synnerligen omstritt.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Browse by Language Family” (på engelska). Ethnologue. https://www.ethnologue.com/browse/families. Läst 19 januari 2022. 
  2. ^ Greenberg, Joseph H. 1971. "The Indo-Pacific hypothesis." In Current Trends in Linguistics, Vol. 8: Linguistics in Oceania, edited by Thomas A. Sebeok, 808-71. The Hague: Mouton. (Reprinted in Greenberg, Genetic Linguistics, 2005, 193-275..

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Se även[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Papuan languages, 25 februari 2009.