Paternoster-hiss

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Funktionen hos en paternosterhiss
En Paternosterhiss i Prag.

Paternosterhiss är en typ av hiss.

Det är dörrlösa hissar (ursprung se nedan) där sammanlänkade hisskorgar kontinuerligt rör sig längs ett transportband upp genom ett schakt och ner genom ett annat, och där man får hoppa på och av i farten.Ovanför översta våningen och under nedersta våningen finns maskinrum där korgarna parallellförflyttas mellan schakten. Namnet kommer från hissens likhet med ett radband som på latin benämns ”pater noster” (kristna bönen "Fader vår").

Fördelen är högre kapacitet eftersom det finns flera korgar per schakt och kortare väntetid av samma anledning. Nackdelar är högre risk, man kan bli svårt klämd om man tappar balansen, och att de måste vara långsamma.

De är inte vanliga, men finns fortfarande, även i Sverige, mest på arbetsplatser där allmänheten inte har tillträde, eftersom det är bäst om man har viss erfarenhet av dem. De var mer populära förr i tiden, och nya sådana installeras i princip inte. Vid ABB:s kontor i Västerås och Ludvika finns en hiss installerad men som idag inte används. På HSBs kontor på Fleminggatan i Stockholm finns en hiss som är i fullt bruk. Norrlands universitetssjukhus i Umeå har också två rader med hissar i fullt bruk, en enbart för personal och studenter och en för allmänheten.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]