Paternoster-hiss

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Funktionen hos en paternosterhiss

Paternosterhiss är en typ av hiss för personbefordran. Hissen består av ett system av dörrlösa hisskorgar upphängda vid ett ändlöst kättingsystem, så anordnat, att hisskorgarna befinner sig i oavbruten gång nedåt i schaktets ena hälft och uppåt i den andra hälften och där man får stiga på och av i farten.

En paternosterhiss i Prag

Det finns en sådan hiss i Köpenhamn på DLG:s dvs danska lantmännens huvudkontor mittemot Tivoli. I sverige finns det åtminstone två paternosterhissar på Norrlands universitetssjukhus, NUS, i Umeå. En av dem finns i tandläkarhögskolans hus som kallas Dallashuset pga dess glänsande fasad. Hissen går tio våningar upp. Ovanför översta våningen och under våningen finns maskinrum där korgarna parallellförflyttas mellan hisschakten. Namnet kommer från hissens likhet med ett radband som på latin benämns ”pater noster” (kristna bönen "Fader vår").

Fördelen är högre kapacitet eftersom det finns flera korgar per schakt och kortare väntetid av samma anledning. Nackdelar är högre risk, man kan bli svårt klämd om man tappar balansen, och att de måste vara långsamma.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]