Paul Leander-Engström

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Paul Leander-Engström, född den 16 mars 1966 i Stockholm, är en svensk finansman och filantrop.

Han har en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm, en juristexamen från Stockholms universitet och har gått på Försvarets Tolkskola i Uppsala.

Leander-Engström var en av de svenskar som var med och byggde upp Rysslands finansmarknad på tidigt 1990-tal. 1993-1996 var han med och byggde upp investmentbanken Brunswick i Moskva. 1996 grundade han tillsammans med Mattias Westman fondförvaltningsfirman Prosperity Capital Management. 2007 lämnade han Prosperity, som då var en av världens största förvaltare av ryska aktier, och grundade tillsammans med Jacob Röjdmark det svenska investmentbolaget Ture Invest.

Sedan 2005 leder han sin stiftelse, The World We Want (3W), som arbetar med socialt entreprenörs- och utvecklingsarbete på platser som Haiti, Indien och delar av Afrika och Latinamerika. Han sitter i styrelsen för Root Capital som är en icke-vinstinriktad amerikansk institution för utlåning till jordbrukskooperativ i utvecklingsländer.

Leander-Engström har skrivit flera romaner som utspelar sig i rysk miljö tillsammans med Camilla Grebe. Böckerna har kommit ut i flera upplagor och översatts till bland annat finska och polska.

Bibliografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]