Peaky Blinders

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För TV-serien med samma namn, se Peaky Blinders (TV-serie).
Peaky Blinders
Harry Fowler, en av gängets medlemmar, bärandes den karakteristiska långrocken och en modifierad flat cap keps.
Harry Fowler, en av gängets medlemmar, bärandes den karakteristiska långrocken och en modifierad flat cap keps.
GrundatTidigt 1890-tal
PlatsBirmingham, England
År aktivaTidigt 1890-tal till 1920-talet
TerritoriumWest Midlands av England
Etniska grupperBritter, irländare och paveer
Antal medlemmarca. 50 000
Kriminella aktiviteterVadslagning, misshandel, utpressning, bedrägeri, mord, häleri, huliganism, mutor, smuggling, kapning och rån
RivalerSabinis; Birmingham Boys; the Sloggers

Peaky Blinders var ett gatugäng baserat i Birmingham, England, som var verksamt från slutet av 1800-talet samt efter första världskriget. Gänget, som uppkom ur de hårda ekonomiska berövningarna av Storbritanniens arbetarklass, bestod till stor del av unga män av låg- och medelklass. De erhöll social makt från rån, våld, utpressning, olaglig vadhållning och kontrollerande av spel. Medlemmar av detta gäng hade en signaturoutfit bestående av skräddarsydda kavajer, överrockar med slag, kostymvästar, sidenhalsdukar, utsvängda byxor, läderkängor, och flat caps modifierade med rakblad. Gänget var mycket organiserat, och hade även sitt eget hierarkisystem.

Peaky Blinderns dominans kom från att slå rivaler, till exempel "Sloggers", som de kämpade för territorium i Birmingham och dess omgivningar. De höll kontrollen i nästan 20 år fram till 1910, då ett större gäng, Birmingham Boys lett av Billy Kimber, övermannade dem. Trots att de hade försvunnit vid 1920-talet, blev namnet "Peaky Blinders" synonymt för varje gatugäng i Birmingham.

2013 återanvändes namnet för BBC:s TV-serie med titeln Peaky Blinders. Serien, med Cillian Murphy, Paul Anderson och Joe Cole i huvudrollerna, är en brottshistoria om en fiktiv brottsfamilj som verkar i Birmingham strax efter första världskriget.

I populärkultur[redigera | redigera wikitext]

BBCs dramaserie Peaky Blinders, med Cillian Murphy, Sam Neill och Helen McCrory, som hade premiär i september 2013, presenterar en fiktiv berättelse där Peaky Blinders strider i underjorden med Birmingham Boys och Sabini-gänget och följer ett fiktivt gäng baserat efter första världskriget i Birminghams Small Heath-område. Gänget hade hus belägna i och runt Birmingham, allt från Longbridge till Sutton Coldfield .[1] Många av seriens exteriörer har filmats på plats på Black Country Living Museum.[2]

Låten "Cheapside Sloggers" (2019) av det danska metalbandet Volbeat hänvisar till gänget.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]