Peloponnesos

Från Wikipedia
För den mindre, administrativa regionen, se Peloponnesos (region).
Satellitbild över Peloponnesos.

Peloponnesos (grekiska Πελοπόννησος, latin Peloponnesus, svenskt uttal [-'nes:os]), även kallad Morea, är en grekisk halvö som bildar södra delen av Greklands fastland. Den skiljs från övriga fastlandet av Korintiska viken och Korintiska näset. Den största staden på halvön är Patras. På Peloponnesos finns viktiga antika lämningar, bland annat Sparta och helgedomen i Olympia.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Peloponnesos är ett bergslandskap, som geologiskt utgör en fortsättning av Pindos och löper ut i fyra halvöar i söder och öst.[1] Den högsta bergstoppen är Profitis Ilias i Taygetos (2 404 meter över havet),[2] följt av Kyllini i norr (2 376 meter över havet). Klimat, vegetation och jordbruk är av medelhavstyp. I bergen bedrivs extensivt betesbruk, och i övrigt odlas oliver, frukt och vindruvor.[1]

Administrativ indelning[redigera | redigera wikitext]

Peloponnesos är administrativt uppdelat i sju prefekturer, varav Arkadien, Argolis, Korinth, Lakonien och Messenien hör till regionen Peloponnesos, medan Achaia och Elis hör till regionen Västra Grekland. En liten del av halvöns östra del, tillhörande kommunerna Trizina (Troizen) och Poros, tillhör regionen Attika.

Namn[redigera | redigera wikitext]

Peloponnesos betyder "Pelops ö", och är det forntida namnet på halvön, men namnet förekommer inte i de homeriska sångerna Iliaden och Odysséen. Under senare medeltiden, från början av 1200-talet, fick halvön namnet Morea, vilket under senare tid åter ersattes av det klassiska namnet.[3]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Peloponnes”. Store norske leksikon. Arkiverad från originalet den 15 februari 2015. https://web.archive.org/web/20150215231445/https://snl.no/Peloponnes. Läst 9 februari 2010.  (CC-BY-SA)
  2. ^ ”Taygetos”. Nationalencyklopedin. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/taygetos. Läst 6 mars 2023. 
  3. ^ Peloponnesos i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1915)