Argolis

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Argolis
(Αργολίδα)
Perifereiakí enótita
Vy över Nafplionviken
Vy över Nafplionviken
Land Grekland Grekland
Region Peloponnesos
Huvudstad Nafplion
Area 2 154 km²
Folkmängd 108 636 (2005)
Befolkningstäthet 50 invånare/km²
Postnummer 21x xx
Riktnummer 275x0
GeoNames 264673
Argolis läge i dagens Grekland
Argolis läge i dagens Grekland
Webbplats: www.argolida.gr

Argolis (gr. Αργολίδα, Argolida, i klassisk tid Ἀργολίς, Argolis), är en regiondel (perifereiakí enótita), till 2010 en prefektur, i regionen Peloponnesos. Regiondelen har 108 636 invånare (2005) och huvudstaden är Nafplion. Den totala ytan på regiondelen är 2 154 km².

Historia[redigera | redigera wikitext]

Argolis var ursprungligen namnet på det av staden Argos behärskade slättlandet vid Argoliska vikens inre hörn, men kom sedermera att beteckna hela östra halvön på Peloponnesos, med Korinth, Arkadien och Lakonien till landgräns. Under de akaiska pelopidernas (Atreus, Agamemnon) och de doriska temenidernas (Feidon) dynastier intog Argolis en dominerande ställning bland de grekiska staterna, och namnet "argiver" användes ibland om grekerna i allmänhet. Men denna hegemoni gick snart under, då det gamla konungariket Argos splittrades i småstater och Sparta erövrade Peloponnesos. De mäktigaste bland städerna i Argolis var Argos, Mykenai, Tiryns, Nauplia, Troizen, Ermioni och Epidauros.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Argolis, 19 september 1904.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]