Penny

Från Wikipedia
Penny 1858, Storbritannien, drottning Viktoria. Koppar.

Penny är ett mynt (plural pennies[1]) och en myntenhet (plural pence[2]) som utgör en del av det Brittiska pundet. Myntsorten används även inom de till det brittiska pundet kopplade valutorna Isle of Man-pund, Jerseypund, Guernseypund, Gibraltarpund, Sankthelenskt pund och Falklandspund.

Pennyn motsvarade ursprungligen den medeltida denaren, vilket är orsaken till att den brittiska pennyn haft ett d som valutatecken. Den första pennyn präglades år 788 och var vida spridd under medeltiden. Pennyn förlorade successivt sitt värde med nya valörers införande och har från 1600-talet varit ett kopparmynt.[3]

Penny är det mynt som har lägst valör inom pundet, men benämningen har levt kvar även utanför sterlingområdet, däribland i USA och Kanada som ibland kallar sina respektive encentsmynt för penny trots att båda länderna sedan länge använder dollar som valuta. Myntenheten har tidigare även använts i andra länder med koppling till Brittiska imperiet, som exempelvis Australien, Nya Zeeland och Irland.

Språkliga varianter av penny är fennig som idag är 1/100 Bosnisk mark, pfennig som användes som 1/100 mark i Tyskland fram till 31 december 2001, penni som användes som 1/100 mark i Finland fram till år 2002, samt penning som användes som myntenhet i Sverige under äldre tid.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svenska Akademiens ordbok: Penny (tryckår 1952)
  2. ^ "Penny". NE.se. Läst 2012-06-13.
  3. ^ Svensk uppslagsbok, Malmö 1937