Permetrin

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Strukturformel för permetrin.

Permetrin (systematiskt namn cis,trans-3-(2,2-diklorvinyl)-2,2-dimetylcyklopropankarboxylsyra-m-fenoxibensylester[1]) är en kemisk substans som används som insekticid, akaricid (medel mot kvalster) och insektsmedel, även för medicinskt bruk och inom jord- och skogsbruk.[2]

Kemiskt hör pemetrin till gruppen syntetiska pyretroider och verkar som ett neurotoxin för insekterna, genom att förlänga natriumkanalernas aktivering i neuronernas cellmembran. De flesta däggdjur och fåglar skadas inte av ämnet, som absorberas dåligt av huden,[3] men det är toxiskt mot katter[4] och fiskar.

Permetrin används för behandling av skabb, i form av kräm eller schampo. I de nordiska länderna och Kanada förekommer varunamnet Nix för läkemedel med permetrin.

Permetrin har också använts för impregnering av uniformer.[5]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
  1. ^ Permetrin i FASS, läst 2012-11-01
  2. ^ Permetrin, Kemikalieinspektionen november 1997
  3. ^ ”Permethrin”. Pmep.cce.cornell.edu. 16 april 1986. http://pmep.cce.cornell.edu/profiles/extoxnet/metiram-propoxur/permethrin-ext.html. Läst 5 januari 2011. 
  4. ^ ”Permethrin Hazards For Cats”. ASPCA National Animal Poison Control Center. http://www.vetprof.com/clientinfo/permethrincats.html. 
  5. ^ U.S. Army Permethrin Treated Uniforms: Past, Present and Future[död länk], Armed Forces Pest Management Board, läst 2012-11-01