Persepolis (tecknad serie)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Persepolis är en serieroman i fyra delar av den iranska serieskaparen Marjane Satrapi, med tydliga självbiografiska inslag. Serien är ritad i svart-vitt och originaltexten är på franska.

I Persepolis första del skildras den iranska revolutionen 1979 genom den tioåriga flickan Marjane, som ser sitt och familjens liv förändras radikalt. Den andra delen följer henne när hon förstår allt mer av landets utveckling och kriget mellan Iran och Irak. I den tredje tillbringar hon ett par ensamma och förvirrade skolår i Wien, varpå den fjärde beskriver hur hon återvänt till Iran och försöker finna en plats för en ung kvinna med konstnärliga ambitioner. Huvudpersonens utveckling löper parallellt med händelserna i Iran, allt i en avskalad stil som ofta använder sig av humoristiska grepp för att beskriva tragiska situationer.

Baserat på seriealbumen finns även en tecknad film av Vincent Parronaud och Marjane Satrapi, även den med titeln Persepolis (2007). Den vann juryns pris vid filmfestivalen i Cannes 2007.

Se även[redigera | redigera wikitext]