Hoppa till innehållet

Perversion

Från Wikipedia

Perversion är ett – nedsättande[1] – ord för avvikande sexuellt beteendemönster. Vetenskapligt har det numera ersatts av termen parafili,[2] där innebörden inte automatiskt syftar på något negativt.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Perversion som begrepp betecknade ursprungligen en interaktionsmodell inför ett specifikt fenomen, som uppfattades som sjuklig och osund. Med tiden har ordet fått en mer specificerad innebörd, och det används numera oftast som synonym till "avvikande sexualitet", en kategorisering som med tiden blivit allt mer kontroversiell. Den relaterade personliga egenskapen – pervers[3] – anses numera som ett rent skällsord utan vetenskaplig grund (jämför den direkt motsatta egenskapen pryd).

Till "avvikande sexualitet" har räknats det mesta förutom begär riktat till motsatt kön i ungefär samma ålder. Numera räknas i de flesta demokratiska länder sexuella beteenden som är lagliga och där de inblandade har samtyckt som acceptabla.[1] Som exempel avfördes BDSM med relaterade aktiviteter från det svenska sjukdomsregistret 2009[4] samt från WHO:s internationella dito 2018.[5] Däremot är vissa av dessa handlingar i bland annat Sverige ännu på 2020-talet olagliga att visa upp i media.[6]

Ett modernare och idag mer rekommenderat begrepp med liknande innebörd är parafili.[2]

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Själva ordet perversion kommer från det latinska verbet perverto ('vända upp och ned', 'fördärva'), via senlatinets perversio ('omvridning' eller 'förvridning'[2]). Förkortningen pervo förekommer (se exempelvis skämtserien Pervo-Kris).

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]