Philochoros

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vingåkersdansen, Philochorosturnén 1893. Studenterna Ernst Wilms och Karl Wijkström, Kalmar Nation.

Philochoros är en förening för folkdans- och folkmusikintresserade studenter vid Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet. Den grundades i Uppsala 1880 på initiativ av doktor Gustaf Sundström under namnet Studenternas dansförbund.[1] Namnet Philochoros är grekiska och betyder ungefär ”vän av dans”.

Föreningen ordnar såväl nybörjarkurs som veckoträning för mer erfarna dansare. Det som dansas är mestadels traditionella svenska folkdanser (av vilka många har sin tradition i en svunnen tid), polskor, och även ibland scendans komponerad av Stockholmsoperans balettmästare Anders Selinder i nationalromantikens anda kring 1840. Utöver dansträningar ordnas öppna danskvällar, helgkurser, fester, gemensamma resor till spelmansstämmor såsom Ransätersstämman och Linköpings folkmusikfestival, och vissa år även turnéer och utbyten med folkdansföreningar i andra länder.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Från början var Philochoros en dansförening enbart för de manliga studenterna som gick på Uppsala universitet; vid slutet av 1800-talet fanns det knappt några kvinnliga studenter. Uppsalas (och Sveriges) första kvinnliga student började läsa 1872. När sedan föreställningar gavs, så var hälften av dansarna utklädda till flickor, iförda folkdräkter av senaste snitt. Först 1931 valdes kvinnor in i föreningen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Carlquist, Gunnar, red (1937). Svensk uppslagsbok. Bd 21. Malmö: Svensk uppslagsbok AB. sid. 586 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]