Picassomuseet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Picassomuseet i Barcelona
Picassomuseet i Antibes

Picassomuseer, museer för Pablo Picassos konst, finns på flera håll, bland annat i Antibes, Vallauris, Paris och Barcelona. I Malaga, Picassos födelsestad, finns ett museum dels i huset där Picasso föddes och ett museum med en stor samling av Picassos verk.

Antibes har världes första picassomuseum, vilket är inrymt i stadens medeltida grimaldi-borg. Picasso bodde och verkade där under sex månader år 1946 och var då betagen av medelhavsmytologin, vilket går igen i flertalet av de målningar han skänkte till staden Antibes efter sin sejour där. Till museet har senare införlivats en mycket vacker samling picasso-keramik.

Vallauris är en liten bergstad inte långt ifrån Antibes vid franska medelhavskusten. Här bodde och verkade Pablo Picasso under flera år på 1940-talet. Främst arbetade han då med keramik som kan ses i stadens museum, men han utförde också i det lilla slottskapellet intill museet målningen "Krig och fred".

I Paris finns det största picassomuseet. Det tillkom efter Picassos död tack vare att franska staten godkände att arvsskatten skulle kunna betalas "in natura", i det här fallet med konstverk. Här finner man verk från alla Picassos olika perioder, liksom också andra samtida konstnärers verk, vilka fanns i Picassos ägo vid hans död 1973.

Barcelona har ett picassomuseum med verk från konstnärens allra tidigaste ungdom och framåt genom hans olika perioder. Det är, liksom museet i Paris, inrymt i en vacker byggnad. Picasso föddes i Malaga, men tillbringade ungdomsåren i Barcelona.