Piccadilly Circus

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Piccadilly Circus (olika betydelser).
Reklamskyltar vid Piccadilly Circus
Piccadilly Circus memorial fountain, upprest till minne av Anthony Ashley Cooper, 7:e earl av Shaftesbury.
Piccadilly Circus.png

Piccadilly Circus är ett centralt beläget torg i London i korsningen mellan Regent Street, Piccadilly, Shaftesbury Avenue och Coventry Street. Platsen är en av de mest kända i London och byggdes upp år 1819. Hela området var en gång täckt av neonreklam, men idag är det bara en byggnad som har reklam. I torgets sydvästra hörn står fontänen Shaftesbury Memorial med den grekiska guden Anteros från 1893. Det är ett berömt turistmål. Där ligger ett av Englands största sportköpcentrum, Lillywhites, med hela 5 våningar av olika sportprodukter.

En piccadill var en stor veckad krage, modern på 1600-talet. Affärer specialiserade på just sådana lär ha funnits i området.

Piccadilly Circus är även en tunnelbanestation och knutpunkt för linjerna Bakerloo line och Piccadilly line.

Reklamskyltarna[redigera | redigera wikitext]

Reklamskyltarna hänger på byggnaden mellan Shaftesbury Avenue och Glasshouse Street. Neonskyltarna har inget specifikt namn men förr när hela området var täckt i reklamskyltar kallades det för "Monico" som var döpt efter Café Café MonicoMonico som låg i Picadilly Circus. Företagen som idag visas på neonskyltarna är:

  • Coca-Cola som har haft sin skylt hängande på byggnaden sedan 1954.
  • Hyundai Motor Company är den nyaste skylten av de 6 stycken som finns. Skylten placerades på byggnaden 11 september 2011.

Det finns ytterligare en skylt som tillåter andra företag att visa reklam, men man får endast hyra den.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]