Piccadilly Circus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Piccadilly Circus (olika betydelser).

Reklamskyltar vid Piccadilly Circus.
Piccadilly Circus med Shaftesbury Memorial fountain, upprest till minne av Anthony Ashley Cooper, 7:e earl av Shaftesbury.

Piccadilly Circus är ett centralt beläget torg i London i korsningen mellan Regent Street, Piccadilly, Shaftesbury Avenue och Coventry Street. Platsen är en av de mest kända i London och byggdes upp år 1819. Hela området var en gång täckt av neonreklam, men idag är det bara en byggnad som har reklam.

I torgets sydvästra hörn står fontänen Shaftesbury Memorial uppförd 1892-1893 till minne av Anthony Ashley Cooper, 7:e earl av Shaftesbury, en politiker, filantrop och social reformator. Fontänen avbildar den grekiska guden Anteros men kallas allmänt, inkorrekt, för Eros-statyn. Anteros var tvillingbror till Eros och skulptören Sir Alfred Gilbert förklarar valet med att Anteros representerade ”reflekterande och mogen kärlek, i motsats till Eros eller Cupid, den frivolösa tyrannen”. [1][2]

Namnet piccadill kommer från en styv spetskrage som var modern på 1600-talet. En skräddare vid namn Roger Baker som var verksam i området skapade en förmögenhet på piccadiller och lokalbefolkningen refererade till skräddarens hus som ”Piccadill Hall” vilket senare övergick till det förenklade ”Piccadilly”.[3]

Vid Piccadilly Circus finns ett av Englands största sportköpcentrum, Lillywhites, med fem våningar av olika sportprodukter.

Piccadilly Circus är även en tunnelbanestation och knutpunkt för linjerna Bakerloo line och Piccadilly line.[4]

Reklamskyltarna[redigera | redigera wikitext]

Reklamskyltarna hänger på byggnaden mellan Shaftesbury Avenue och Glasshouse Street. Neonskyltarna har inget specifikt namn men förr när hela området var täckt i reklamskyltar kallades det för "Monico" som var döpt efter Café Monico som låg i Piccadilly Circus. Företagen som idag visas fast på neonskyltarna är:

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Britain Express - Eros Statue”. https://www.britainexpress.com/London/eros-piccadilly.htm. Läst 4 juli 2020. 
  2. ^ ”Secrets of the Eros statue”. https://londonist.com/london/history/secrets-of-the-eros-statue. Läst 4 juli 2020. 
  3. ^ ”Things to see in Piccadilly Circus”. https://freetoursbyfoot.com/things-to-see-in-piccadilly-circus/. Läst 4 juli 2020. 
  4. ^ ”Transport for London”. https://tfl.gov.uk/. Läst 4 juli 2020. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]