Piff och Puff

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Piff och Puff, eng: Chip 'n Dale, är Disneys ekorrduo som förekommer i tecknade serier och filmer, i vilka de ofta hittar på bus och retar antingen Pluto eller Kalle Anka. Piff och Puff är jordekorrar – på amerikanska chipmunks – vilket förklarar varför de fick namnen Chip & Dale efter chippendale liksom varför de saknar lång yvig svans. De debuterade 1943 i Private Pluto.

När de för första gången dök upp i den svenska serietidningen Kalle Anka & C:o (i nummer 5, 1949) kallades de "två råttor", och nästa gång var de "herr och fru vessla"! De hade då också namnen Chip & Chop, vilket är fullt förståeligt med tanke på vad de heter på originalspråket. Det dröjde ända till 1954 innan de fick sina nuvarande svenska namn. Det sägs vara översättaren Axel Norbecks dotter som hittade på namnen Piff och Puff. Det faktum att såväl Piff som Puff är jordekorrar hindrar dem inte från att envisas med att bygga sitt bo i en trädstam. Som tecknade seriefigurer interagerar de mindre ofta med Kalle Anka, utan är ofta huvudpersoner i sina egna serier eller medverkar i serierna om Lilla Vargen.

Även om de är väldigt lika går det att se skillnad på dem. Piff har liten svart nos, en utstickande tand och är smart. Puff har stor röd nos, två utstickande tänder och är lite korkad och klumpig. Puff har också en lugg, vilket Piff inte har.

1989 fick de huvudrollen i tv-serien Piff och Puff – Räddningspatrullen.

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]