Piktogram

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Piktogram för nödutgång.
Föråldrat piktogram för märkning av frätande ämnen.
CLP-/GHS-piktogram för frätande ämne.

Ett piktogram (alternativt men mindre specifikt ikon) är en symbol eller ett skrivtecken (ett ideogram) som representerar ett objekt eller begrepp genom en – oftast förenklad – illustration, exempelvis bilden för herr- och damtoalett. Piktogram används på flygplatser och järnvägsstationer eftersom de kan förstås av alla människor oavsett språk eller kultur. Symbolerna för månens faser som ofta förekommer i kalendrar och trafiksymboler är också piktogram.

ISO 7001[redigera | redigera wikitext]

Internationellt förekommande piktogram definieras i en internationell standard (ISO 7001: Public Information Symbols) från Internationella Standardiseringsorganisationen. Några andra vanligt förekommande piktogram är tvättsymboler och kemiska varningsfigurer.

GHS och CLP[redigera | redigera wikitext]

För kemikalier finns dock en ny standard, Globally Harmonized System of Classification and Labelling of Chemicals (GHS).[1] Av avdelning III (3) i Europeiska unionens (EU) CLP-förordning,[2] som gäller i hela EU/EES-området (Europeiska ekonomiska samarbetsområdet) framgår regler för märkning av kemikalier. I korthet ersätts de flesta piktogram med orange bakgrund med liknande symboler fast inskrivna i romber med röd kant.[3] Noteras bör dock att den exakta användningen av piktogrammen förändras. Detta innebär till exempel att vissa kemikalier som tidigare var märkta med orange giftpiktogram nu ska märkas med CLP-piktogram för hälsofarliga ämnen.

Exempel[redigera | redigera wikitext]

Kafeteria eller restaurang
Toalett

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]