Piktogram

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Piktogram för nödutgång
Föråldrat piktogram: Varning för frätande ämne
CLP/GHS piktogram för frätande ämne

Ett piktogram (alt. ikon) är en symbol eller ett skrivtecken (ett ideogram) som representerar ett objekt eller begrepp genom en - oftast förenklad - illustration, exempelvis bilden för herr- och damtoalett. Piktogram används på flygplatser och järnvägsstationer eftersom de kan förstås av alla människor oavsett språk eller kultur. Symbolerna för månens faser som ofta förekommer i kalendrar och trafiksymboler är också piktogram.

ISO 7001[redigera | redigera wikitext]

Internationellt förekommande piktogram definieras i en internationell standard (ISO 7001: Public Information Symbols). Några andra vanligt förekommande piktogram är tvättsymboler och kemiska varningsfigurer.

GHS och CLP[redigera | redigera wikitext]

För kemikalier finns dock en ny standard, Globally Harmonized System of Classification and Labelling of Chemicals (GHS)[1] Av avdelning III i EUs CLP-förordning[2], som gäller i hela EU/EES-området framgår regler för märkning av kemikalier. I korthet ersätts de flesta piktogram med orange bakgrund med liknande symboler fast inskrivna i romber med röd kant[3]. Noteras bör dock att den exakta användningen av piktogrammen förändras. Detta innebär t ex att vissa kemikalier som tidigare var märkta med orange giftpiktogram nu ska märkas med CLP piktogram för hälsofarlig.

Exempel[redigera | redigera wikitext]

Iso7001-1990 Buffet Icon.gif Cafeteria/Restaurang
Iso7001-1990 Toilets Icon.gif Toalett

Se även[redigera | redigera wikitext]