Pinkerton

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Pinkerton (olika betydelser).
Pinkertons logotyp.

Pinkertons detektivbyrå startades 1850 av Allan Pinkerton (1819-1884), som kom till USA 1843 när han var 24 år. Han var livvakt till President Lincoln och far till William och Robert Pinkerton. Företaget var den första privatägda detektivfirman. Den hade sitt första kontor på 89 Washington Street i Chicago, Illinois med nio anställda.

Under amerikanska inbördeskriget verkade detektivbyrån som nordstaternas underrättelsetjänst med agenter i både nord och syd. Efter kriget anlitades Pinkertonagenter för att fånga in banditer och banditligor som rånade värdetransporter, främst Wells Fargos och Union Pacifics transporter.

Under 1890-talet öppnade detektivbyrån filialer i New York, Boston, Philadelphia, St. Paul, Kansas City och Denver.

Företaget hade ett stort arkiv med korrespondens och information som samlats in under åren 1850-1938. Detta överlämnades till den amerikanska staten vid en ceremoni år 2000.

Pinkerton har ett emblem som är ett vakande öga med texten "We never sleep" (engelska för "Vi sover aldrig"). Det är på grund av detta som privatdetektiver kallas "private eye" (engelska för "privatöga") idag.

Numera ingår Pinkerton's Inc. i Securitaskoncernen där Securitas Acquisition Corp. äger 99,3 % av Pinkerton's Inc.:s utestående aktier. I koncernen ingår det svenska bevakningsföretaget Securitas.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Gillbring, Anders & Tove (1998): Western (rollspelet)
  • Securitas AB (1999): Pressmeddelande från Securitas AB - Pinkertonaffären avslutad - 99,3 procents anslutning [1]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]